Index Vakbarát Hírportál

A kormány ellen tüntettek Horvátországban

2022. szeptember 11., vasárnap 07:55

Közel ezer kormányellenes tüntető demonstrált Zágrábban a horvát kormány ellen.

A tüntetésen részt vevő emberek politikai pártoktól és irányultságtól függetlenül tiltakoztak a korrupció, a koronavírus-járvány kezelése, az egekbe szökő energiaárak, a növekvő munkaerőhiányt eredményező tömeges kivándorlás és az alacsony nyugdíjak miatt.

A dolgok már nagyon régóta „borzalmasan” mennek – vélekedett egy nyugdíjas nő, Jasna Lagokarvin. Az emberek „katasztrofálisan” alacsony nyugdíjakból gazdálkodnak, talán csak Bulgáriában alacsonyabbak a nyugdíjak egész Európában. Semmi nem megy jól az országban, és ez nagyon aggasztó – tette hozzá. 

Nemrég hatalmas felháborodást váltott ki Horvátországban a hír, miszerint a kormány a MOL olajcéggel közösen birtokolt INA nemzeti olaj- és gázipari vállalat teljes igazgatótanácsának menesztését kérte. Az ügy előzménye, hogy a korrupcióval és szervezett bűnözéssel foglakozó horvát ügyészség letartóztatott öt ember, mert az OMS nevű horvát cég a piaci ár alatt vásárolt gázt az INA-tól, amit kivitt külföldre, ahol aztán hatalmas haszonnal értékesítette. A letartóztatottak között volt az INA egyik vezetője is.

Andrej Plenkovic miniszterelnök szélsőjobboldali szélsőségesek összejövetelének nevezte a tüntetést és elhatárolódott tőle – írja az Euronews.

Rovatok