Index Vakbarát Hírportál

Kihunynak a párizsi fények, sötétbe borul az Eiffel-torony

2022. szeptember 13., kedd 20:47

Az energia-veszélyhelyzet Franciaországot is utolérte. Párizs polgármestere, Anne Hidalgo bejelentése értelmében szeptember 23-tól hajnali egy helyett 23:45-kor lekapcsolják az Eiffel-torony világítását az utolsó látogató távozása után.

Hagyományosan hajnali egyig lenne kivilágítva a francia főváros ikonikus tornya, ám hasonlóan több más műemlékhez és önkormányzati épülethez, az Eiffel-torony is csupán 23:45-ig lesz kivilágítva, így éjfél előtt negyedórával sötétbe borulnak a város látványosságai – írja a Mint.

Anne Hidalgo párizsi polgármester szerint erre azért van szükség, mert Európa más országaihoz hasonlóan Franciaországot is energia-veszélyhelyzet fenyegeti. A változtatásokat szimbolikusnak nevezte, de leszögezte: ez is fontos lépés ahhoz, hogy a város elérje az Emmanuel Macron által kitűzött célt, miszerint 10 százalékkal kell csökkenteni az energiafogyasztást.

Mint ismert, Oroszország az európai szankciókra reagálva csökkentette a földgázszállítását a kontinens országai számára, ami miatt a gáz és az áram ára jelentősen megemelkedett. A felerősödő infláció a fűtési szezon közeledtével komoly félelmet keltett az európai országok körében, akik a készletek szűkülésével takarékossági intézkedéseket vezetnek be.

Hidalgo biztosította az embereket, hogy biztonsági okokból az utcai lámpák, valamint a Szajna folyó felett átívelő hidak díszes kivilágításai égve maradnak Párizsban.

A párizsi hatóságok energiamegtakarítás céljából a fűtési szezon kezdetét is egy teljes hónappal eltolják, így október közepe helyett november közepén veszi kezdetét. A tervek szerint a középületek maximum-hőmérsékletét is visszább veszik a hivatali időben, így 19 fok helyett csak 18 fok lehet, míg a munkaidőn túl 16 fokra csavarják vissza a fűtést.

Amint arról beszámoltunk korábban, a magyar kormány is hasonló intézkedéseket hozott, az állami intézmények és gazdasági társaságok számára 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő. A Kormányinfón elhangzottakról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Rovatok