Index Vakbarát Hírportál

A mozikban is fogják közvetíteni a királynő temetését

II. Erzsébet királynőt gyászolja a világ

Index
2022.09.13. 06:24
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Polgárjogi aktivisták aggodalmukat fejezték ki a rendőrség monarchiaellenes tüntetőkkel szembeni reakciója miatt, miután számos incidens történt, amelyek közül a legfrissebb egy férfi letartóztatása volt Edinburghben, aki András herceget szidalmazta − írta meg a Guardian

    A Liberty nevű érdekvédelmi csoport szerint mély aggodalomra ad okot, hogy a rendőrség nemrégiben új hatásköröket kapott a tüntetések korlátozására.

    Zarah Sultana munkáspárti képviselő az edinburghi, londoni és oxfordi incidensekre reagálva a következőket mondta:

    Senkit sem szabad letartóztatni azért, mert republikánus nézeteket vall. Rendkívüli − és sokkoló −, hogy ezt ki kell mondani.

    A skót rendőrség közölte, hogy egy 22 éves és egy 52 éves férfit tartóztattak le hétfőn nem sokkal délután 3 óra előtt az edinburghi Royal Mile-on történt rendbontással összefüggésben.

    Londonban egy ügyvéd és klímaaktivista, aki a Parlament Square-en egy üres papírt tartott a magasba, azt mondta, hogy egy rendőrtiszt a közrendről szóló törvény alapján letartóztatással fenyegette meg.

    Jodie Beck, a Liberty politikai és kampányfelelőse azonosított egy vasárnapi oxfordi incidenst, amelyben egy férfit letartóztattak közrend elleni bűncselekmény gyanújával, a közrendről szóló 1986. évi törvény 5. szakasza alapján.

  • Már folynak II. Erzsébet temetésének előkészületei, ugyanakkor a régi hagyományok miatt egy részlet már ismert.

    Ami a lényeg: II. Erzsébet királynőt ólommal bélelt koporsóban temetik el. Az angol királyi család tagjait jellemzően ólommal bélelt koporsókban temetik, hogy minél jobb állapotban őrizzék meg az uralkodók földi maradványait.

    A Metro szerint az ólom elzárja a koporsót a nedvességtől, és akár egy évig is lassítja a bomlást. Amikor Diana hercegnő 1997-ben meghalt, az ő koporsójában is ez a különleges bélés volt, ezért is nyomott közel 540 kilót.

    Az angol nemesség legalább négy évszázada követi ezt a hagyományt. A Westminster Apátság feljegyzései szerint I. Erzsébetet és II. Károlyt is ólombélésű koporsóban temették el.

Rovatok