Index Vakbarát Hírportál

BBC: Magyarország bürokratikusabbá tette a terhességmegszakítást a nők számára

2022. szeptember 14., szerda 10:37

A magyar kormány szigorította az abortuszra vonatkozó szabályokat, amelyek a terhes nők számára bürokratikusabbá teszi a terhességmegszakítás folyamatát – közölte a BBC.

A BBC is beszámolt Magyarország új rendelkezéséről, miszerint az abortuszhoz szükséges, hogy az édesanyák meghallgassák a magzat szívhangját.

Csütörtöktől a terhes nőknek meg kell hallgatniuk a magzat szívhangját, mielőtt abortuszra kerülne sor

– adta hírül a brit lap az új szívhangrendeletről, hozzátéve, hogy az orvosoknak jelentést kell majd benyújtaniuk, amely igazolja, hogy az anyák valóban teljesítették a terhességmegszakítás új feltételét.

A lap nacionalista kormányként jellemezte Magyarországot, amely a közelmúltban „a felsőoktatásban tanuló nők megnövekedett arányát tette felelőssé az alacsonyabb születésszámért és a zsugorodó gazdaságért”.

Nemek közti egyenlőtlenség és a legális utaktól való elterelés

A magyar belügyminisztérium hétfőn kiadott rendeletében arra szólítja fel a nőgyógyászokat, szülészorvosokat és más, szülésre felkészítő egészségügyi szolgáltatókat, hogy szeptember 15-től „egyértelműen azonosítható módon” mutassák be a terhes nőknek a magzat életfunkcióit – tájékoztat a BBC.

Az orvosi gyakorlat szerint a magzat életfunkcióinak jele lehet a szívverés. Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője reakcióját emelték ki, amelyről azt írták, hogy „a szélsőjobboldali politikus üdvözölte a rendeletet, amely egy lépés afelé, hogy a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem alá vegyék”.

Az Amnesty International Magyarország szerint a módosított rendelet „megnehezíti a legális és biztonságos abortuszhoz való hozzáférést” – közölte a BBC. Az abortusz 1953 óta legális Magyarországon. A jótékonysági szervezet szóvivője, Demeter Áron a BBC szerint azt mondta, hogy a bejelentés „mindenképpen aggasztó visszalépés, rossz jel”. Orbán Viktor magyar miniszterelnök már régóta igyekszik fellendíteni a lanyhuló magyarországi születési rátát, és jobboldali kormánya büszke arra, hogy a hagyományos családi értékek mellett áll ki.

Kiemelték, hogy Orbán Viktor 2019-ben bejelentette, hogy a négy gyermeket vállaló nők életük végéig mentesülnek a jövedelemadó fizetése alól. Hozzátették, hogy Magyarországot „már jó ideje bírálatok érik a nemek közötti egyenlőtlenségek miatt”. Egy 2019-es látogatás után Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa azzal vádolta az országot, hogy visszalépett a nemek közötti egyenlőség és a nők jogai terén.

Rovatok