Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktort kitüntetik Szerbiában

2022. szeptember 15., csütörtök 17:26

A magyar miniszterelnök pénteken egynapos munkalátogatásra Belgrádba utazik, ahol kitünteti őt a szerb államfő.

A magyar miniszterelnök belgrádi látogatásával kapcsolatban megjelent híreket Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke is megerősítette.

Szerb sajtóorgánumok értesülései szerint Orbán Viktor pénteken tárgyalást folytat Alekszandar Vucsiccsal, majd a szerb államfő átadja a magyar miniszterelnöknek a Szerb Köztársaság Érdemrendjét „a Szerbia és Magyarország közötti békés együttműködés és baráti kapcsolatok fejlesztésében és erősítésében nyújtott kiemelkedő szolgálataiért”.

A helyi sajtókommentárok emlékeztetnek arra, hogy Belgrád és Budapest kapcsolatai az eddigi legmagasabb szinten állnak, nagyrészt a két vezető kiváló személyes kapcsolatának és közös erőfeszítéseinek köszönhetően.

Orbán Viktor tavasszal kétszer is járt Szerbiában

Orbán Viktor márciusban azért utazott Szerbiába, hogy megnyissák a Belgrád–Budapest nemzetközi vasútvonalon a Belgrád–Újvidék-vasútszakaszt, és az első Soko nevű gyorsvonatot is kipróbálta Alekszandar Vucsics szerb elnökkel.

A magyar miniszterelnök májusban a szerb államfővel közösen nyitotta meg a 89. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárt, ahol kétoldalú tárgyalásokat is folytattak.

Novák Katalin köztársasági elnök szeptember 9-én találkozott Alekszandar Vucsiccsal, és jelezte, hogy Magyarország egyértelműen támogatja Szerbia uniós tagságát és tagjelölti státuszát, hiszen az ország az utóbbi időszakban nagyon sok kritériumnak már megfelelt, és

az unióban szükségünk van Szerbiára

– hangsúlyozta a magyar államfő.

(Borítókép: Alekszandar Vucsics és Orbán Viktor 2020. május 15-én. Fotó: Andrej Isakovic / AFP)

Rovatok