Index Vakbarát Hírportál

Több milliárd euró a tét Magyarország számára

2022. szeptember 17., szombat 17:25

Vasárnap délelőtt tájékoztatja a nyilvánosságot az Európai Bizottság a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárással kapcsolatos döntésről. Több milliárd eurós uniós forrás sorsa múlik a testülettől, a magyar kormány nyugodt.

Szeptember 18-án, magyar idő szerint 10.30-kor számol be a magyar jogállamisági eljárásban hozott döntésről Johannes Hahn, az Európai Unió költségvetési biztosa – szúrta ki a hvg.hu egy Twitter-bejegyzésben.

Save the date *!#EU-Commissioner @JHahnEU will present the read-out following the @EU_Commission meeting on Sunday, 18 September.

The read-out will deal with the #RuleofLaw situation in #Hungary (Conditionality Mechanism) +will start at +/- 10.30 am. #EUBudget 1/2

— Annemarie Huber (@Huber62) September 17, 2022

Szombaton Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón arról beszélt, hogy az Európai Bizottság által kérteket a kormány elfogadta, vagy ha nem így történt, sikerült olyan kompromisszumokat kötni, amelyek mindkét fél számára megnyugtatók.

Az országgyűlés elé várhatóan jövő héten nyújtják be ezeket a javaslatokat, melyek a tervek szerint novemberben lépnek hatályba. Vasárnap az Európai Bizottság is kommunikál az ügyben. Ezt követően pedig Navracsics Tibor áll a sajtó rendelkezésére

– jelezte Gulyás Gergely, aki hozzátette: a kormány nem számít esetleges negatív döntésre, a kabinet teljes nyugalommal várja a bizottság vasárnapi bejelentését.

Mint azt korábban megírtuk, az Európai Parlament csütörtökön elfogadott, Magyarországról szóló jelentéséről Orbán Viktor miniszterelnök Belgrádban azt mondta, először még azt hitték, hogy ennek van jelentősége, de most már csak viccnek tekintik. Gulyás Gergely egyetértett a kormányfő kijelentésével.

Rovatok