Index Vakbarát Hírportál

Nanmadol kunyhókat temet a föld alá, Japán 14. szupertájfunja nem nyugszik

2022. szeptember 19., hétfő 10:26

A Nanmadol tájfun kegyetlen szeleket és rekordmennyiségű csapadékot hozott hétfőn Japán egyes részeire, az országot évek óta sújtó egyik legnagyobb vihar legalább egy ember halálát okozta, megzavarta a közlekedést, és néhány gyártó kénytelen volt felfüggeszteni működését.

Rekordmennyiségű esővel sújtja Japánt a Nanmadol tájfun, melynek következtében egy ember meghalt, és legalább 69 ember megsérült.

Kisida Fumio miniszterelnök keddre halasztotta az útját New Yorkba, ahol az ENSZ Közgyűlésén tart beszédet, hogy figyelemmel kísérje a vihar hatásait.

Továbbra is nagy fokú éberségre van szükség a heves esőzések, orkánok, magas viharhullámok miatt

– mondta egy sajtótájékoztatón a Japán Meteorológiai Ügynökség (JMA) egyik tisztviselője.

Japán 14. tájfunja vasárnap késő este Kagosima város közelében ért partot, majd a nyugati Kjúsú szigetét sújtotta, és Honsu szigetére zúdult – írja a Reuters.

Kjúsú Mijazaki prefektúrájában egy folyó kiáradt, elárasztva szántóföldeket és utakat. Más videókon egy folyóparti ház lógott az áradat fölött, épületek teteje szakadt le és reklámtáblák dőltek ki. Egy ember meghalt, amikor autóját elárasztotta a megáradt folyó, a tűzoltók pedig azt próbálták megállapítani, hogy egy 40 év körüli férfi abban a kunyhóban tartózkodott-e, amelyet egy földcsuszamlás temetett maga alá.

Mintegy 340 ezer háztartás, többségük Kjúsú szigetén, hétfőn kora reggel áram nélkül maradt, míg a helyi vasúttársaságok leállították a közlekedést a szigeten, a Japan Airline és az ANA Holdings pedig mintegy 800 járatot törölt. Az előrejelzések szerint a vihar keddig a Honshu északi partvidékét követi majd, mielőtt a Csendes-óceán fölé vonul.

Rovatok