Index Vakbarát Hírportál

Adolf Hitlerhez hasonlították Olaszország legesélyesebb miniszterelnök-jelöltjét

2022. szeptember 20., kedd 21:43

A közelgő olaszországi parlamenti választás győzelmére leginkább esélyesnek tartott szélsőjobboldali Olaszország Fivérei párt menesztette egyik jelöltjét, amiért Adolf Hitlert dicsérte a közösségi médiában.

Az olasz jobboldali blokk többséget szerzett a parlament mindkét házában a jövő vasárnapi választásokon. Giorgia Meloni, a nacionalista Olaszország Fivérei párt vezetője az első számú esélyes arra, hogy ő legyen Olaszország első női miniszterelnöke.

A párt egyik jelöltjét felfüggesztette, amiért dicsérte Adolf Hitlert, és hozzá hasonlította Giorgia Melonit vezetésre alkalmas jelöltként.

Calogero Pisano, a szicíliai Agrigento egyik pártkoordinátora egy 2014-es Facebook-bejegyzésében „70 évvel ezelőtti nagy államférfihoz” hasonlította Giorgia Meloni pártelnököt.

Hozzátette, hogy a „német vezetőre” és nem Benito Mussolinire utalt.

Az Olaszország Fivérei elhatárolódik neofasiszta gyökereitől

A párt közölte, hogy Calogero Pisano már nem képviseli a pártot semmilyen szinten.

A BBC szerint Giorgia Meloni próbálta elhatárolni az Olaszország Fivérei pártot neofasiszta gyökereitől. A párt a vasárnapi szavazás előtt a közvélemény-kutatások szerint vezet. Adócsökkentést ígért, és keményen fellépett a bevándorlással szemben.

A volt pártkoordinátor Pisano még Vlagyimir Putyin orosz elnököt is méltatta. Ruth Dureghello, a római zsidó közösség elnöke bírálta a megjegyzéseit a Adolf Hitlerről, mondván: „elfogadhatatlan az a gondolat, hogy valaki, aki Hitlert dicséri, beülhet az újonnan megalakuló parlamentbe”.  

A 2012-ben alapított Olaszország Fivérei (Fratelli d’Italia) ideológiai felmenője a szélsőjobboldali Olasz Szociális Mozgalom (MSI), amely Benito Mussolini fasizmusából alakult ki, és 1946 és 1995 között működött. Az Olaszország Fivérei megtartotta a háború utáni szélsőjobboldali pártok logóját: a trikolór lángot, melyet gyakran Mussolini sírján égő tűzként érzékelnek.

Giorgia Meloni határozottan elutasítja a fasiszta jelzőt, és nemrégiben azt mondta, hogy az már „a történelem homályába veszett”. A legutóbbi, 2018-as olaszországi választásokon pártja a szavazatok alig több mint 4 százalékát kapta, de most esélyes a győzelemre. Két másik jobboldali párt, a Liga és a Forza Italia támogatásával a közvélemény-kutatások szerint többségbe kerülhetnek a parlament mindkét házában.

Rovatok