Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt az orosz külügy az ENSZ-ben: Ukrajna totalitárius, fasiszta állam lett

2022. szeptember 22., csütörtök 18:43

Szergej Lavrov részt vett az ENSZ Biztonsági Tanácsának ukrajnai háborúval foglalkozó magas szintű ülésén. Ezen az orosz külügyminiszter a Nyugatot és Kijevet is kritizálta.

A politikus nyitásként arról beszélt, hogy megpróbálták ráerőltetni az „orosz agresszió” eszméjét. Ezután Ukrajna és Oroszország történelmi kapcsolatáról beszélt.

Nincs kétségünk afelől, hogy Ukrajna totalitárius, fasiszta állam lett

– mondja Szergej Lavrov, aki élesen bírálta a Nyugatot, amiért Ukrajna szövetségesei felszerelést biztosítanak Kijevnek. Ez „nyílt rasszizmus” volt – idézte őt az Independent.

Szergej Lavrov állítása szerint Donyeckben békés polgárokat értek ukrán lövések. Úgy látja, Kijev megtagadja az alapvető jogokat a nagyrészt orosz ajkú lakosságtól, majd hozzátette: „aggódik az Ukrajna által fogságba ejtett orosz katonák sorsa miatt”. A külügyminiszter továbbá kijelentette, nem bízik a Nemzetközi Törvényszék munkájában – írja a Sky News.

Azt is állította, hogy Ukrajna és szövetségesei – Németország, Franciaország és az Egyesült Államok – megpróbálnak „teljesen más narratívát ránk erőltetni az orosz agresszióról” – írja az al-Dzsazíra angol nyelvű kiadása.

Szergej Lavrov azzal érvelt: a Nyugat ahelyett, hogy meggyőzte volna Kijevet a donbaszi háborút 2014-ben lezáró minszki megállapodások végrehajtásáról, „cinikusan figyelmen kívül hagyta” Ukrajna elnyomó intézkedéseit a Donbaszban.

Szergej Lavrov meggyőződése szerint az orosz kultúra az ukrán támadások áldozata:

Ukrajnában orosz könyveket semmisítenek meg, és az orosz nyelvet kiveszik az iskolai tananyagból

– állította az orosz külügyminiszter, aki hamarosan Szijjártó Péterrel tárgyal New Yorkban.

„Az oroszellenes kijelentések büntetlenül maradtak. Ukrajna szigorítja a másként gondolkodók elleni fellépést, és ellehetetleníti az orosz tévécsatornák működését” – hangsúlyozta a tárcavezető, aki a beszéde végén fogta magát, és kisétált az ülésről.

Egyesült Államok: Véget kell vetni Moszkva nukleáris fenyegetéseinek

A beszéd előtt Antony Blinken amerikai külügyminiszter felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsának minden tagját, hogy „küldjön egyértelmű üzenetet arról, hogy Oroszország vakmerő nukleáris fenyegetéseinek azonnal véget kell vetni”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a hét elején azt mondta, hogy nukleáris fegyverekkel rendelkező országa „minden eszközt be fog vetni”, ha területét fenyegetés éri.

(Borítókép: Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén 2022. szeptember 22-én New Yorkban. Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images)

Rovatok