Index Vakbarát Hírportál

Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel találkozik Szijjártó Péter, ezekről tárgyalnak

2022. szeptember 22., csütörtök 16:00

Szijjártó Péter amerikai vállalatvezetőkkel tárgyal magyarországi jelenlétük erősítéséről New Yorkban. A külgazdasági és külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval is találkozik.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy bár az ukrajnai háború uralja az ENSZ közgyűlésének csütörtöki napirendjét, vannak más fontos kérdések is, például a nemzetközi gazdasági együttműködés. Ez ráadásul különösen fontos Magyarország számára, ahol a gazdaság sikeressége nagyban függ a külföldi beruházásoktól és az exportteljesítménytől – húzta alá.

Elmondta, hogy ezért a nap folyamán magyarországi jelenlétük növeléséről fog tárgyalni a Suez Water Technologies, az Eaton Corporation és az Oracle képviselőivel. Rámutatott: az amerikai cégek alkotják Magyarországon a második legnagyobb beruházói közösséget, 1700 vállalat körülbelül 110 ezer embernek ad munkát, és kifejezetten magas technológiai fejlettségű beruházásokat hoznak Magyarországra.

Szijjártó Péter szerint „ez azért is nagyon fontos, mert ebben a recesszióba hajló európai gazdasági környezetben ezek a beruházások segítenek nekünk abban, hogy lokális kivétel lehessünk”.

„Vagyis hogy fenn tudjuk tartani a magyar gazdaság növekedését, ne kelljen feladni azt a célunkat, amely a teljes foglalkoztatásra vonatkozik, és amely cél teljesítéséhez jó alapot ad az a tény, hogy a világjárványt követően többen dolgoztak Magyarországon, mint korábban, s megdőlt minden idők foglalkoztatási rekordja” – tette hozzá.

A miniszter közölte, hogy a csütörtöki napirenden kiemelten szerepel a terrorellenes együttműködés, ugyanis a terrorizmus továbbra is súlyos globális fenyegetést jelent, sőt az ukrajnai háború nyomán előálló élelmezési válság tovább erősítheti a migrációs hullámokat, amelyek megkönnyítik a merénylők számára az országhatárok átlépését.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország erején felül vesz részt ebben az együttműködésben, magyar katonák vannak jelen Irakban, a kormány kész katonákat küldeni a Száhel-övezetbe is, valamint Budapesten működik az ENSZ terrorizmus elleni hivatalának regionális irodája. Emellett szorgalmazta, hogy a terrorellenes fellépés legyen része az ENSZ központi költségvetésének.

„Azt hiszem, hogy ez nehezen megmagyarázható helyzet. Vajon mi kell [ahhoz], hogy az ENSZ költségvetésének része legyen, ha nem a béketeremtés, illetve a terrorellenes fellépés?” – tette fel a kérdést.

Szijjártó Péter végezetül emlékeztetett rá, hogy este találkozik orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, akivel az ukrajnai háborúról és a kétoldalú energetikai együttműködés kérdéseiről fog tárgyalni.

Utóbbi kapcsán úgy fogalmazott: lehet illúziókról vagy álmokról beszélni, de a földgáz- és kőolajellátás fizikai kérdés, az együttműködés Oroszországgal pedig szükségszerű Magyarország energiaellátásának biztosítása érdekében – írja az MTI.

„Márpedig mi biztosítani fogjuk Magyarország energiaellátását, és egyetlen ember, család, háztartás vagy vállalkozás sem kerülhet abba a méltatlan helyzetbe, hogy a földgáz- vagy kőolajellátás kiesése miatt korlátozni kelljen az energiafelhasználását” – szögezte le.

Rovatok