Index Vakbarát Hírportál

Nukleáris hadihajóval üzent Észak-Koreának az Egyesült Államok

2022. szeptember 23., péntek 10:34

Négy év után először Dél-Koreába érkezett egy amerikai repülőgép-hordozó hadihajó pénteken, hogy más katonai hajókkal együtt erőt demonstrálva üzenjenek Észak-Koreának.

Az USS Ronald Reagan nevű amerikai repülőgép-hordozó és kísérő hajói a déli Puszan kikötőváros egyik haditengerészeti bázisán pénteken kötöttek ki. Az Egyesült Államok célja Észak-Korea elrettentése, és a hadihajóval erőt szeretnének demonstrálni.

Michael Donnelly ellentengernagy a hajó fedélzetén újságíróknak elmondta, hogy a látogatást már régóta tervezték, ugyanis szeretnék megerősíteni a dél-koreai szövetségesükkel való kapcsolatukat és a haditengerészetek közötti együttműködést.

Donnelly hozzátette, a közös gyakorlatok célja az, hogy a szövetségesek bármikor és bárhol képesek legyenek reagálni a fenyegetésekre – írja a Reuters.

Jun Szogjol dél-koreai elnök is sürgette a közös gyakorlatot. Észak-Korea idén rekordszámú rakétakísérletet hajtott végre, és továbbra sem hagy fel atomfegyver- és rakétafejlesztésével.

A tisztviselők nem kívántak részleteket közölni a közelgő közös gyakorlatokról, de azt elmondták, hogy a hordozó több napig is a kikötőben lesz, a legénység pedig Puszanba látogat.

Rovatok