Index Vakbarát Hírportál

Robert Fico: Kissé nevetnem kell, amikor azt mondják, hogy sérül a magyar jogállamiság

2022. szeptember 23., péntek 18:35

Nevetségesnek tartja, hogy Magyarországot a jogállamiság sérülése miatt akarják elmarasztalni az unióban – erről beszélt Robert Fico volt szlovák kormányfő a HírTV-nek.

A politikussal készült teljes interjút szombaton teszik közzé a csatornán, egy rövid részletet azonban már publikáltak. Eszerint a volt miniszterelnök – aki 2018-ban, a Jan Kuciak szlovák oknyomozó újságíró meggyilkolása után kitört politikai botrány miatt mondott le – azt mondta: szerinte a javaslattal, amellyel Magyarországtól 7,5 milliárd eurónyi uniós támogatást vonnának el, nem a jogállamiság miatt akarják büntetni az országot. 

Én úgy vélem, hogy ezt büntetést azért rótták ki, mert Orbán Viktor és a magyar kormány nagyon meggyőzően áll ki az elképzelései mellett, például az ukrán háborút illetően, de ezek az álláspontok nem állnak összhangban a tagállamok álláspontjával. Emiatt érzem rendkívül veszélyesnek az Európai Bizottság ezen határozatát, illetve javaslatát

– fogalmazott a műsorban Robert Fico.

A volt kormányfő azt is hozzáfűzte: úgy látja, hogy ha valaki azt állítja, hogy ma Magyarországon sérül a jogállamiság, akkor „kissé nevetnie kell”, mert szerinte Szlovákiában sokkal rosszabb a helyzet. Állítása szerint ott a börtönökben halnak meg bizonyos személyek, és az Igazságügyi Minisztériumnak sorra kell bocsánatot kérnie jogtalan bírósági ítéletek miatt.

 Én azt várom a Bizottságtól, hogy azonos mércét alkalmazzon, ezért nyilatkoztam azt, hogy nem érthetek egyet a Magyarországgal szembeni indítvánnyal, hiszen ha Szlovákiában is ugyanezt a mércét alkalmaznák, akkor az utolsó eurócentet is meg kellene vonniuk a támogatásból 

– mondta a szlovák politikus a HírTV-nek adott interjúban. 

(Borítókép: Robert Fico. Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok