Index Vakbarát Hírportál

Ötvenéves börtönbüntetést kaphat a Capitolium ostromának egyik kulcsfigurája

2022. szeptember 26., hétfő 14:42

Douglas Jensen azzal került be a hírekbe 2021 elején, hogy a Donald Trumppal szimpatizáló nagyszámú csoport élén üldözőbe vett egy színes bőrű rendőrt a Capitoliumnál. Jensent több bűncselekményben is bűnösnek találták a tavaly januárban történt események miatt.

Bűnösnek találta a bíróság azt a férfit, aki 2021. január 6-án Donald Trump támogatójaként több társával betört a Capitolium épületébe. Douglas Jensen zsebében egy kés is volt, és többedmagával fenyegetőzve megkergette a velük szemben egyedül ellenállást tanúsító afroamerikai rendőrt – írja a Guardian.

A Capitolium ostromakor Donald Trump akkori amerikai elnök támogatói Washingtonban gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a 2020-as elnökválasztás eredményei ellen, és támogassák Trump követelését Mike Pence alelnök és a Kongresszussal szemben, hogy utasítsák el a megválasztott új elnök, Joe Biden győzelmét. A Képviselőház által összeállított bizottság meghallgatásai alapján a támadás a csúcspontja volt a Trump által összeállított hétrészes tervnek, hogy hatalomban maradhasson.

A 43 éves Douglas Jensen az ostrom során a Donald Trump kiválasztottságában hívő és a baloldali pedofilveszélyt középpontba helyező QAnon-mozgalomra utaló nagy Q betűs pulóvert viselt. A QAnon-mozgalom abban hisz, hogy kizárólag Trump tudja megmenteni az Egyesült Államokat a pusztulástól, valamint az elitista politikusokból és a szupergazdagokból álló, sátánista, pedofil bűnszervezetektől. Trump sosem utasította el ezeket az eszméket.

A Guardian értesülései szerint 

Douglas Jensen akár ötven évre szóló börtönbüntetést is kaphat.

Ez kirívó példastatuálás lenne, mivel a bíróság eddig nem szabott ki ilyen súlyos büntetéseket a Capitolium ostromával kapcsolatban. Az eddigi leghosszabb kirótt börtönbüntetés tíz évre szól.

Videó is készült azokról a pillanatokról, amikor Jensenék üldözőbe vették Eugene Goodman rendőrtisztet.

Jensen 2021 januárjában arra is felszólította a rendőröket, hogy oszoljanak, és inkább tartóztassák le Mike Pence alelnököt, aki nem volt hajlandó bejelenteni Trump választási győzelmét, mivel Joe Biden jelentősen több szavazatot kapott nála.

Több bűncselekményben is vétkesnek találták

Miután Jensent több mint fél óra után távozásra bírták az amerikai törvényhozás épületéből, még egyszer behatolt a Capitoliumba, majd hazament Iowába, ahol a rendőrség két nappal később letartóztatta.

A férfit négy órán át tartó tárgyalás után bűnösnek találták a rendőrség megtámadásában, rendőrséggel való ellenszegülésben, a kongresszus munkájának megzavarásában, a Capitoliumba való tiltott behatolásban és fegyveres zavargásban is, amelyek mind bűncselekménynek számítanak. Bűnösségét több vétségben is kimondták.

Rovatok