Index Vakbarát Hírportál

Tájfun csapott le a Fülöp-szigetekre, több ember meghalt

2022. szeptember 26., hétfő 13:13

A Fülöp-szigeteken öt mentőmunkás vesztette életét a tájfunban, amely áradásokat és áramkimaradásokat okozott. Több tízezer embert evakuáltak otthonából.

A Noru tájfun − amelynek szélsebessége elérte az óránkénti 185 kilométert − a hétvégén csapott le Luzon szigetére, ahol az ország 110 milliós lakosságának több mint fele él. A hatóságok hétfőig bezárták az iskolákat, a kormányhivatalokat és a tőzsdét − írta meg a Sky News.

A mentők Bulacan tartományban haltak meg, mondta Daniel Fernando kormányzó a DZMM rádióállomásnak, ahol a lakosok derékig érő vízben gázoltak, míg néhányan a háztetőkön rekedtek.

Több mint 74 ezer embert evakuáltak a tájfun elől, Ferdinand Marcos elnök pedig utasította a tisztviselőket, hogy gondoskodjanak a fővárostól északra fekvő, áram nélkül maradt két tartomány, Aurora és Nueva Ecija sürgősségi áramellátásáról. Elrendelte továbbá, hogy légi úton szállítsanak alapvető cikkeket a leginkább érintett közösségek számára.

A manilai repülőtéren több mint harminc, többnyire belföldi célállomásra tartó járatot töröltek. A Noru 3-as kategóriájú tájfunként ért partot, de vasárnap éjjel gyengült, ahogy a szárazföldön áthaladt. Az állami meteorológiai hivatal szerint a Dél-kínai-tengeren át Vietnám felé tart. Évente körülbelül húsz vihar és tájfun sújtja a Fülöp-szigeteket.

Rovatok