Index Vakbarát Hírportál

Hollandiában már most aggódnak az olaszországi választások miatt

2022. szeptember 27., kedd 13:07

Az olaszországi választási eredmények aggodalomra adnak okot – jelentette ki Mark Rutte holland kormányfő egy televíziós műsorban.

Mark Rutte azt mondta: a múlt vasárnapi olaszországi választásokon győzelmet arató pártok, „olyan dolgokat tettek vagy mondtak, amelyek miatt szükség van az éberségre”.

A holland miniszterelnök hozzátette: kormánya megpróbál majd együttműködni a leendő olasz kormánnyal. „Nem szabad naivnak lennünk, de mindenkinek meg kell adni az esélyt” – hangoztatta. Rutte azt is elárulta, hogy még nem gratulált Giorgia Meloni győzelméhez, ezt csak akkor teszi meg, ha a miniszterelnök-jelölt hivatalosan is belép hivatalába. Az interjúban 

Rutte kifejezte aggodalmát a jogállamiság magyarországi és lengyelországi állapotával kapcsolatban is.

A holland kormányfő a beszélgetésben kitért a holland társadalmi feszültségekre, egyebek között a kormány agrárpolitikája miatt tüntető gazdákra, a menekültügyi válságra, valamint a családtámogatási botrányra is. Elismerte, hogy ezen válságok alatt „kevésbé volt látható”, mint amennyire az ország vezetőjének kellene – közölte a Dutchnews hírportál.

Mark Rutte reagált arra is, hogy kormányát gyakran éri az a kritika, hogy túl lassan talál választ az egyes problémákra.

A kabinetnek komolyan kell vennie a bírálatokat, és a bonyolult ügyek esetében, amelyeket nem lehet egykönnyen megoldani, magyarázattal kell szolgálnia

– mondta a holland miniszterelnök.

Az Európai Bizottság elnöke figyelmeztette az olasz jobboldalt

A múlt hétvégi olaszországi választást egész Európa élénken figyelte, erre bizonyíték Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének a múlt heti megszólalása a Princeton Egyetemen, ahol figyelmeztette Olaszországot, ha eltérnek a demokratikus elvektől, annak következményei lesznek. Burkolt fenyegetést intézett a leendő olasz kormányhoz a vasárnapi választások előtt, továbbá aggodalmát fejezte ki Giorgia Meloniék helyzetértékeléseivel kapcsolatban.

Von der Leyen szavaira nem sokkal később reagált Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter, aki nemes egyszerűséggel zsarolónak nevezte az Európai Bizottság elnökét.

Ursula von der Leyen nem a jogállamiságot tartja szem előtt, hanem azt, hogy azok legyenek kormányon, akiket Berlin akar

– fogalmazott az egyik kisebbik lengyel kormánykoalíciós pártot is vezető miniszter.

Rovatok