Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna miatt törölték Waters koncertjeit Lengyelországban – Budapestre jön

2022. szeptember 28., szerda 20:54

Roger Waters mindkét tervezett koncertjét lemondták Lengyelországban. Még az is felmerült, hogy nemkívánatos személynek nyilvánítják. A jövő áprilisi budapesti koncert még szerepel turnéja naptárában.

A Pink Floyd basszusgitárosa kiakadt, miután a lengyelországi Krakkóban két közelgő fellépését törölték. A városi tanácsosok az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontja miatt bírálták. Az verte ki a biztosítékot, hogy a zenész szerint Ukrajnának békét kellene kötnie Oroszországgal.

A krakkói tanács a tervek szerint megvitatja azt az indítványt, amely Waterst persona non gratának nyilvánítaná. Közben a Waters-koncertek bojkottjára szólította fel a város lakosait Łukasz Wantuch, az egyik önkormányzati képviselő – jelentette az AFP hírügynökség.

A Live Nation Polska és a Tauron Arena Kraków a helyszín honlapján közzétett rövid közleményben nem indokolta Waters jövő évre tervezett fellépésének lemondását. A bejelentés azonban a 79 éves Waters és Olena Zelenszka, az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij felesége között a közösségi médiában kialakult szóváltást követte.

„Elcseréltél egy sétálós szerepet a háborúban egy ketrecben játszott főszerepért?” – ezt üzente Wish you were here című album címadó slágeréből Waters nyílt levelében Zelenszkának a hónap elején.

"Did you exchange a walk on part in the war for a lead role in a cage?"

An Open letter to Mrs. Olena Zelenska from Roger Waters - Sunday 4th September 2022

Dear Mrs. Zelenska...

Read more: https://t.co/YPe13ChnwE pic.twitter.com/y7BV1MW2Zw

— Roger Waters (@rogerwaters) September 5, 2022

A nyílt levélben Waters a többi között az ukránok és oroszok háborús áldozatait gyászolta, majd leszögezte: a további vérontás megelőzésének legjobb módja az lenne, ha a Nyugat leállítaná a fegyverszállításokat az ukrán félnek.

Zelenszka válaszában megvédte országa háborús erőfeszítéseit, és arra emlékeztetett, hogy Oroszország városokat rombolt le és civileket ölt meg.

Ha feladjuk, holnap már nem fogunk létezni

idézte replikáját a New York Times.

Egy héttel később Waters azzal érvelt: Ukrajna érdeke, hogy békére törekedjen Oroszországgal. Azt írta: a háborút Washington azért bátorítja, hogy meggyengítse Moszkvát, miközben fennáll a veszélye, hogy a háború nukleáris összecsapásig eszkalálódik.

Waters Washingtont bírálja, Putyint gengszternek tartja

A lengyel kormány Zelenszkij egyik leghangosabb védelmezője. A NATO-tagállam több millió ukrán menekültet fogadott be az orosz invázió februári kezdete óta.

A közösségi médiában folytatott nyílt vita után a lengyel médiumok ostorozni kezdték a zenészt.

A celebek zöme kerüli, hogy a politikával kapcsolatban olyan kijelentéseket tegyen, amelyek eltérnek a fősodor nézetétől.

Watersnek azonban szinte védjegye az általa feleslegesnek tartott háborúkkal szembeni ellenállás.

A brit zenész egyaránt bírálja az Egyesült Államok külpolitikáját, illetve a nyugati sajtót, amely szerinte torzítja a híreket. Waters még a Pink Floyd korábbi tagjaival is harcban áll.

Márciusban azonban azt mondta, hogy az ukrajnai háború bűnös hiba, és „egy gengszter okozta” – nyilvánvalóan Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva. Azonnali tűzszünetre szólított fel.

A budapesti koncert nem marad el

Waters cáfolta a lengyel média azon értesüléseit, melyek szerint csapata lépett volna vissza, ugyanakkor bírálta a krakkói képviselőt, akit azzal vádolt, hogy „drákói módon cenzúrázza a munkáját”.

„Úgy tűnik, Łukasz Wantuch semmit sem tud arról, hogy egész életemben az emberi jogok szolgálatában dolgoztam, méghozzá személyes áldozatok árán” – üzente Waters.

Az Another Brick in the Wall című slágerére utalva hozzátette:

Hé, Łukasz Wantuch! Hagyd békén a gyerekeket!

Szavai szerint csak arra akarta sürgetni a szemben álló országokat, hogy „tevékenykedjenek a tárgyalásos béke érdekében ahelyett, hogy a dolgokat a keserű végkifejlet felé sodornák”.

Roger Waters This Is Not A Drill elnevezésű turnéjának honlapja jövő júniusig negyven koncertet sorol fel amerikai és európai városokban, köztük április 26-án Budapesten.

A lengyel fellépések már nem szerepelnek a tervben. Az európai koncertkörút március 17-én Lisszabonban indul, és 14 országot érint, köztük Magyarországot is, ahol húsz dalt ad elő.

(Borítókép: Roger Waters 2022. szeptember 15-én. Fotó:  Andrew Chin / Getty Images)

Rovatok