Index Vakbarát Hírportál

Több százezer katonát mozgósítottak a Vietnámra lecsapó tájfun miatt, több ember meghalt

2022. szeptember 28., szerda 09:17

Lecsapott Vietnámra a Noru tájfun szerdán kora reggel, kiterjedt áradásokat és több ezer házban károkat okozva – közölte a helyi meteorológiai intézet.

A trópusi ciklon a kora reggeli órákban a tengerparti Quang Nam városnál érte el a szárazföldet, és Da Nang tartomány felé haladt tovább négyes kategóriájú viharként, óránként 117 kilométer sebességgel – értesült az MTI.

A ciklon vasárnap a legerősebb idei viharként csapott le a Fülöp-szigetekre, és legalább tíz ember halálát okozta. Vietnámból halálos áldozatokról nem érkezett jelentés, de legalább kilencen megsérültek, miközben megpróbálták megerősíteni házaikat.

A vietnámi meteorológiai hatóság arra figyelmeztetett, hogy az ország középső részein, Quang Tri és Quang Ngai tartományok között további heves esőzésekre kell számítani, becslések szerint 150-250 milliméternyi csapadékkal. Egyes helyeken az eső mennyisége elérheti a 300 millimétert, ami földcsuszamlásokat és hirtelen áradásokat okozhat.

A vihar miatt tíz repülőtér zárva maradt, a Vietnam Airlines állami légitársaság pedig közölte, hogy 148 járatot töröltek, ami összesen mintegy 14 ezer utast érint.

A helyi hatóságok a vihar miatt kedden több mint 270 ezer katonát mozgósítottak, a lakosok pedig homokzsákokkal erősítették meg otthonaikat. A központi partvidék veszélyeztetett területein élő több százezer embert kimenekítették a vihar elől.

A tájfun várhatóan erejét veszti és eloszlik, amint átvonul a szárazföldön és eléri Közép-Vietnám hegyvidéki részének kávétermelő területeit.

Rovatok