Index Vakbarát Hírportál

Még csak most lett miniszterelnök Liz Truss, de már inog a széke

2022. szeptember 29., csütörtök 15:28

A képviselők hitetlenkednek a font zuhanása miatt, van, aki szerint Liz Truss kormánya „már akkor halott volt, amikor megalakult”.

Liz Trussra egyre nagyobb nyomás nehezedik a konzervatív képviselők részéről, hogy távolítsa el Kwasi Kwarteng pénzügyminisztert, különben lázadással kell szembenéznie, miután a Bank of Englandnek sürgősséggel kellett beavatkoznia a pénzügyi piacok zavarai miatt − írta meg a Guardian

A tory képviselők hitetlenkedésüket fejezték ki a font zuhanása miatt, miután a kormány rendkívül visszafogott költségvetése piaci zavarokat okozott, amelyeket a pénzügyminiszter későbbi megjegyzései csak súlyosbítottak egy olyan időszakban, amikor a háztartások országszerte már így is küszködnek a megélhetési költségekkel.

A képviselők szerint Kwartengnek le kellene mondania ahhoz, hogy a párt túlélje a pénzügyi válságot, miközben sürgették a miniszterelnököt, hogy vonja vissza a felső adókulcs eltörlésére vonatkozó tervét, amelyet szerintük rosszul fogadtak a választóik.

Az újságírókkal négyszemközt beszélve a képviselők még tovább mentek, azt sugallva, hogy a pénzügyi csomag katasztrófa volt, és csak a pénzügyminiszter menesztése hozhatja egyenesbe a pártot, míg egyesek szerint a baj már visszafordíthatatlan.

Egy konzervatív képviselő név nélkül úgy nyilatkozott a lapnak, hogy

a piacok teljesen elvesztették a bizalmukat a brit kormányban. Truss kirúghatja Kwasit, és kinevezhet valakit, aki aztán néhány finomítást végrehajt. De azt hiszem, a pártban alulértékelik annak esélyét, hogy mindennek vége. Ez a kormány már akkor halott volt, amikor megalakult.

Egy másik magas rangú tory képviselő szerint a szombaton éves konferenciájára készülő konzervatív párton belül reményvesztett a hangulat. Elmondása szerint

nem hiszem, hogy ez fenntartható. Azt jósolom, hogy a kancellár menni fog, és onnantól kezdve minden szétesik.

(Borítókép: Liz Truss brit miniszterelnök beszédet mond az Egyesült Nemzetek Szervezete közgyűlésén New Yorkban 2022. szeptember 21-én. Fotó: Jeenah Moon / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok