Index Vakbarát Hírportál

Egy sor támadás érte az olajfinomítókat, csak nem mondták el?

2022. szeptember 30., péntek 06:19

A gázvezetékek szivárgása kapcsán egyre több a találgatás arra vonatkozóan, hogy más orosz nyersanyagokkal kapcsolatos létesítményeket is támadás érhetett korábban, annak ellenére, hogy a vállalatok karbantartásra hivatkoztak a leállásuk során.

Mégsem baleset történt idén áprilisban a schwechati olajfinomítóban? – tette fel a kérdést a bécsi Kurier. A tulajdonos, az egyharmadában állami kézben lévő OMV, az osztrák energiaipari óriás az eset óta következetesen tagadja, hogy szándékos rongálás okozott volna károkat a fő desztillátorberendezésben, mint az Északi Áramlat gázvezetékek ügyében.

Ahogy azt a Népszava összegezte, az olajvállalat makacsul ragaszkodik a baleset verzióhoz. Az ügyben vizsgálódó nyomozókkal is olyan eltökélten közöltek, hogy a szakemberek mindössze kétszer jelentek meg a korábban Magyarországot is ellátó finomítóban.

A Kurier nevű osztrák lap úgy tudja, a konszern szerdán újra felvette a kapcsolatot a belügyminisztériummal.

Arról tárgyaltak, hogy mennyire biztonságosak a gáztározók az esetleges orosz támadásokkal szemben. „A védelemhez rendelkezünk megfelelő előírásokkal, tervekkel, emberekkel, rendszeresen végzünk ellenőrzést, gyakorlatozást“ – mondta az OMV szóvivője, aki titokzatosan csak közölte: a védelmi programba a hatóságok és a fegyveres erők is be vannak kapcsolva. A szóbeszédet tovább erősíti, hogy a DNS nevű állambiztonsági szervezet osztrák munkatársai szerint egyáltalán nem zárható ki, hogy a súlyosnak minősített, féléves bezárást okozó meghibásodás szándékos volt. 

Több finomítót is ért mostanában támadás

Ha valóban szándékosság volt a finomítók leállásában akkor, a szakértők szerint orosz szabotőrök követhették el – legalábbis az osztrákok szerint. A leállás miatt az osztrák kormány eddig 212 ezer tonna dízelt, 56 ezer tonna benzint és 45 ezer tonna félkészterméket volt kénytelen felszabadítani a stratégiai tartalékokból.

Egyébként a finomító leállása korábban Magyarországon is súlyosbította az üzemanyag-ellátási gondokat.

A bécsi lap elképzelhetőnek tartja, hogy a szabotőrök mindmáig az OMV munkatársai között vannak. Az osztrák finomító most nagyjából 20 százalékos kapacitással működik – a teljes üzem októberre várható.

A schwechati létesítményen túl más európai olajfinomítók működését is megzavaták korábban: februárban hekkertámadások értek német, belga és holland finomítókat, júniusban egy brit finomítóban keletkezett tűz, egy hónappal később pedig a csehországi Litvinovban történt robbanás, ami tüzet okozott a finomítóban és átmeneti leállással járt.

(Borítókép: Az OMV schwechati olajfinomítója 2015. október 21-én. Fotó: Stiller Ákos/Bloomberg/Getty Images)

Rovatok