Index Vakbarát Hírportál

Megnőtt az érdeklődés a jódtabletták iránt a közvetlen szomszédunkban

2022. október 1., szombat 05:54

Alexandru Rafila román egészségügyi miniszter pénteken Besztercén arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben megnőtt az érdeklődés a jódtabletták iránt Romániában. Ebben közrejátszhatott az is, hogy a készítményeket könnyen elérhetővé, ingyenessé tették az emberek számára.

A jódtablettákat nem szükséges megelőző jelleggel bevenni, de egy válsághelyzetben jó, ha ott van a polgároknál. A tabletták gyors szétosztása, különösen vészhelyzet esetén nem lehetséges, ezért ajánlott a jódtabletták beszerzése, hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

Radioaktív sugárzás esetén a 40 éven aluli lakosság számára ajánlják a jódtabletták bevételét, a hatóságok utasítására, fűzte hozzá.

Vass Levente egészségügyi államtitkár korábban jelezte, 40 éves kor után a többletjód – amit bevinnénk egy kálium-jodid tablettával – nagy mértékben fokozza annak a kockázatát, hogy a pajzsmirigy működése súlyos autoimmun megbetegedésbe csapjon át, vagy a pajzsmirigy szerkezetében már létező gócok aktiválódjanak és autoimmun, illetve számos egyéb betegséget okozzanak, írja a Maszol.

Korábban az Index megírta, hogy a mohi atomerőmű környékén élő és dolgozó emberek között jódtablettát osztanak a szlovák hatóságok.

„Nukleáris katasztrófa esetén sugárzó jóddal is megtelik a levegő, amely a belélegzés után az emberi pajzsmirigyben rakódik le, s onnan fejti ki kártékony hatását. Ahhoz, hogy ez a radioaktív elem ne tudjon a pajzsmirigyben lerakódni, arra van szükség, hogy a lerakódás helyét a pajzsmirigyben már korábban elfoglaljuk ártalmatlan jóddal” – idézte a Magyar 7 Branislav Stefanickyt, a Lévai Járási Hivatal Válsághelyzet-kezelési Főosztályának vezetőjét.

Rovatok