Index Vakbarát Hírportál

A melldöngető oroszok felszívódtak, rettegnek a nyugati fegyverektől

2022. október 2., vasárnap 07:25

Az orosz erők visszavonultak a keleti fronton zajló hadműveletek szempontjából stratégiai fontosságú Liman városából − közölte az orosz védelmi minisztérium szombaton, alig egy nappal azután, hogy Moszkva annektálta a régiót, amit a Nyugat törvénytelennek nyilvánított.

A Russia-24 orosz állami hírtelevízió arról számolt be, hogy az orosz kivonulás oka az volt, hogy az ellenség a nyugati gyártmányú tüzérséget és az észak-atlanti szövetség országainak hírszerzésének segítségét is felhasználta − közölte a CNN.

A bekerítés veszélye miatt a csapatokat Krasznij Liman településről előnyösebb vonalakra vonták vissza

− közölte az orosz védelmi minisztérium a Telegramon, Liman városának orosz nevét használva.

A visszavonulás Ukrajna legjelentősebb térnyerését jelenti azóta, hogy a múlt hónapban sikeres ellentámadást indított az északkeleti Harkiv régióban.

Oroszország bejelentése alig néhány órával azután érkezett, hogy az ukrán erők közölték, hogy bekerítették az orosz csapatokat a városban, amely Donyeck Kramatorszk körzetében található.

Az orosz csapatokat Liman térségében bekerítettük. Jampil, Novoszelivka, Sandriholove, Drobisheve és Sztavkij településeket felszabadítottuk. Ott jelenleg stabilizáljuk a helyzetet

− mondta Szerhij Cserevátyi, az ukrán erők keleti csoportjának katonai szóvivője szombat reggeli televíziós sajtótájékoztatóján.

Elmondása szerint Liman felszabadítása azért fontos, mert ez egy újabb lépés a Donbasz felszabadításának irányában. Ez egy lehetőség arra, hogy továbbmenjenek Kreminna és Szeverodonyeck felé, ami lélektanilag nagyon lényeges.

A várost Oroszország logisztikai csomópontként használta, és a győzelem az ukrán csapatoknak hozzáférést biztosíthat további területekhez a donyecki és luhanszki régióban − közölte a BBC

Az interneten megosztott videofelvételeken ukrán katonák nemzeti zászlókat lengetnek a város külterületén.

A harctéri kudarc arra késztette  Ramzan Kadirov  csecsen vezetőt, Moszkva keményvonalas szövetségesét, hogy megjegyezze: Oroszországnak fontolóra kellene vennie, hogy ilyen vereségek esetén kis hatóerejű, taktikai nukleáris fegyvereket használjon.

Liman városa Donyeckben található, azon négy részben megszállt ukrán régió egyikében, amelyek annektálását Oroszország pénteken bejelentette. Ukrajna és nyugati szövetségesei illegális területszerzésként utasították el a lépést.

Jurik Sak, az ukrán hadügyminisztérium tanácsadója azt mondta, hogy az oroszoknak felajánlották annak lehetőségét, hogy megadják magukat, de nem éltek vele. Véleménye szerint hadifogolyként jobb bánásmódban részesülnének, mint az orosz katonai vezetés részéről.

Pénteken a Kreml  négy olyan ukrajnai régió annektálását jelentette be, amelyeket a hadserege csak részben ellenőriz. A CNN összesítése szerint az oroszok Donyeck területének 56 százalékát, Zaporizzsja területének 75 százalékát, Herszon területének 82 százalékát, míg Luhanszk területének 99 százalékát ellenőrzik. 

 (Borítókép: Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images Hungary)

Rovatok