Index Vakbarát Hírportál

Nagy-Britannia lakossága máris elégedetlen az új miniszterelnökkel

2022. október 3., hétfő 11:03

A britek többségének máris meggyűlt a baja Liz Truss-szal.

A megélhetési költségek emelkedése ellen tüntetve várta Nagy-Britannia népe a tory képviselőket: a brit gazdasági minisztert rendőrök kísérték a konzervatívok vasárnapi, birminghami pártkonferenciájára – írja a BBC

Az új miniszterelnök alig egy hónapja lépett hivatalba, de máris mély válságba került a kormányzása. Nagy visszhangot váltott ki például Liz Truss adócsökkentési programjáról szóló javaslata, olyannyira, hogy saját képviselői közül is többen ellene fordultak. Úgy tűnik, elérték céljukat, ugyanis a legfrissebb hírek szerint a brit miniszterelnök elhalasztja a javaslatról szóló szavazást.

A javaslattal kapcsolatban több konzervatív képviselő is nemtetszését fejezte ki, és tárgyalásokat kezdtek a Munkáspárttal, hogy hogyan akadályozhatnák meg a miniszterelnök terveit. Egyes képviselők Truss teljesítményét annyira rossznak, a költségvetést pedig annyira katasztrofálisnak tartják, hogy el akarják távolítani posztjáról.

Michael Gove, a toryk vezetője korábban azt mondta, az adócsökkentéseknek elsősorban azok javát kell szolgálniuk, akiknek a legnagyobb szükségük van rá; míg a volt kabinetminiszter, Grant Shapps azzal vádolta a miniszterelnököt és a kancellárt, hogy „minden zsetonukat a pirosra teszik”, azt remélve, hogy az adócsökkentés megszavazása gazdasági növekedést eredményez.

Rovatok