Index Vakbarát Hírportál

Beadta a derekát Liz Truss, végül nem szavaznak az adócsökkentésről

2022. október 3., hétfő 06:58

Nagy visszhangot váltott ki Liz Truss adócsökkentési programjáról szóló javaslata, olyannyira, hogy saját képviselői közül is többen ellene fordultak. Úgy tűnik, elérték céljukat, ugyanis a legfrissebb hírek szerint a brit miniszterelnök elhalasztja a javaslatról szóló szavazást.

Elhalasztja a 45 milliárd fontos, fedezet nélküli adócsökkentési programról szóló szavazást Liz Truss brit miniszterelnök – mondta a Sky Newsnak egy kabinetminiszter. Az erről szóló javaslatot múlt héten pénteken jelentették be, és egészen tegnapig a tiltakozások ellenére semmi jele nem volt annak, hogy elhalasztják az erről szóló szavazást. Az adócsökkentésről szóló javaslat nem tett jót a fontnak sem, ugyanis rekordalacsony lett az értéke a dollárral szemben múlt héten.

A szavazásra így valószínűleg tavasszal, a költségvetés elfogadását megelőzően kerülhet sor.

A javaslattal kapcsolatban több konzervatív képviselő is nemtetszését fejezte ki, és tárgyalásokat kezdtek a Munkáspárttal, hogy hogyan akadályozhatnák meg a miniszterelnök terveit. Egyes képviselők Truss teljesítményét annyira rossznak, a költségvetést pedig annyira katasztrofálisnak tartják, hogy el akarják távolítani posztjáról.

Michael Gove, a toryk vezetője korábban azt mondta, az adócsökkentéseknek elsősorban azok javát kell szolgálniuk, akiknek a legnagyobb szükségük van rá; míg a volt kabinetminiszter, Grant Shapps azzal vádolta a miniszterelnököt és a kancellárt, hogy „minden zsetonukat a pirosra teszik” azt remélve, hogy az adócsökkentés megszavazása gazdasági növekedést eredményez.

A Sky News politikai szerkesztője, Beth Rigby úgy fogalmazott a javaslattal kapcsolatban, hogy „Liz Truss elkerüli a következő hetekben a hátsó padsorokban ülőkkel való leszámolást, és ezzel gyakorlatilag időt nyer magának”.

A várakozások szerint a kancellár hamarosan megduplázza a minibüdzsét. A kancellárhoz közeli források azt mondták: a tervek szerint jövőre lesz szavazás a pénzügyi törvényjavaslatról.

(Borítókép: Stefan Rousseau/PA Images/Getty Images)

Rovatok