Index Vakbarát Hírportál

Fellázadhatnak saját képviselői a brit miniszterelnök ellen

2022. október 2., vasárnap 09:11

A brit választók háromnegyede − köztük a legutóbbi parlamenti választásokon a konzervatívokat támogatók megdöbbentő 71 százaléka − úgy véli, hogy Liz Truss miniszterelnök és Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter „elvesztette az irányítást” a gazdaság felett − derül ki az Observer számára készített felmérésből.

Az Opinium kutatásából az derül ki, hogy a Munkáspárt csak az elmúlt héten 14 százalékponttal, 5 pontról 19 pontra növelte előnyét, és hogy Truss megítélése most alacsonyabb, mint Boris Johnsoné a Partygate-botrány csúcspontján. Néhány tory képviselő már azt követeli, hogy az új miniszterelnököt alig egy hónap után távolítsák el hivatalából − írta meg a Guardian

A párt más vezető személyiségei arra figyelmeztetnek, hogy Kwarteng költségvetése olyan súlyos károkat okozott a párt hírnevének, amelyek helyreállítása hosszú éveket vesz igénybe.

Gavin Barwell volt konzervatív párti parlamenti képviselő, Theresa May egykori kabinetfőnöke a vasárnap az Observerben azt írta, hogy a Truss-kormány „már az első hónapban tönkretette a Konzervatív Párt hírnevét arra vonatkozóan, hogy hatékonyan tudjuk kezelni az államháztartást” és hozzátette, hogy „évekbe fog telni, amíg az összes kárt helyrehozzuk”.

Szombat este azonban Liz Truss nem mutatta jelét annak, hogy kihátrálna az ő és Kwarteng 45 milliárd fontos, fedezet nélküli adócsökkentési programja mögül, ami pánikot keltett a piacokon, a font tovább esett, sokan arra gondolnak, hogy a kamatokat is emelni kell. 

Néhány konzervatív képviselő már tárgyalásokat folytat a Munkáspárttal arról, hogyan lehetne megakadályozni a miniszterelnök terveinek egyes elemeit, és parlamenti frakcióban is lázadás fenyegetnek a jóléti juttatások várható csökkentése miatt.

Egyes képviselők Truss teljesítményét annyira rossznak, a költségvetést pedig annyira katasztrofálisnak tartják, hogy el akarják távolítani posztjáról.

(Borítókép: Liz Truss 2022. augusztus 23-án. Fotó: Geoff Caddick / AFP)

Rovatok