Index Vakbarát Hírportál

Egyre több halálos áldozatot követelnek az iráni tüntetések

2022. október 4., kedd 14:19

Irán legfelsőbb vezetője az Egyesült Államokat és Izraelt tette felelőssé az országban zajló tüntetésekért, amelyek azután törtek ki, hogy egy nő meghalt a rendőrségi őrizetben.

Ali Hámenei ajatollah a témáról szóló első nyilvános nyilatkozatában azt mondta, hogy a zavargásokat Irán fő ellenségei és szövetségeseik tervelték ki − írta meg a BBC

A tüntetések egy évtized óta a legnagyobb kihívást jelentik Hámenei uralkodása ellen, aki felszólította a biztonsági erőket, hogy álljanak készen a további megmozdulásokra.

Az Egyesült Államok megdöbbenéssel fogadta a tüntetésekre adott erőszakos válaszlépéseket. Joe Biden elnök nyilatkozatot adott ki, amely szerint komolyan aggódik a békés tüntetők elleni, „fokozódó erőszakos fellépésről” szóló jelentések miatt. A tüntetők „igazságos és egyetemes elveket” követelnek − mondta, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok „az iráni nők mellett áll, akik bátorságukkal inspirálják a világot”.

Nagy-Britannia is csatlakozott a véleményhez, és hétfőn a külügyminisztérium behívatta az iráni nagykövetet, hogy közölje a teheráni vezetőkkel:

ahelyett hogy külső szereplőket hibáztatnának a zavargásokért, vállalniuk kellene a felelősséget tetteikért, és meg kellene hallgatniuk népük aggodalmait.

A 22 éves Mahsza Amini órákkal azután esett kómába, hogy szeptember 13-án Teheránban az erkölcsrendészet őrizetbe vette, mert állítólag megszegte azt a szigorú törvényt, amely előírja, hogy a nőknek hidzsábbal, azaz fejkendővel kell eltakarniuk a hajukat. Három nappal később meghalt.

A legfelsőbb vezető hétfőn a rendőrség és a fegyveres erők kadétjainak diplomaosztó ünnepségén felszólalva azt mondta, hogy Amini halála „összetörte a szíveket”.

De az nem normális, amíg bizonyíték sincs és a vizsgálat is tart, hogy veszélyessé tették az utcákat, elégették a Koránt, levették a hidzsábot a nőkről, felgyújtották a mecseteket és az autókat

− tette hozzá, anélkül hogy konkrét incidenseket említett volna.

Az ajatollah, aki minden államügyben kimondja a végső szót, azt állította, hogy külföldi hatalmak azért terveztek zavargásokat, mert nem tűrhetik, hogy Irán „minden téren erőre kapjon”.

Azt állítom, hogy ezeket a zavargásokat és a bizonytalanságot Amerika és a megszálló, hamis cionista rezsim [Izrael], valamint fizetett ügynökeik tervelték ki néhány külföldön élő áruló iráni segítségével

− mondta. 

Az Iran Human Rights nevű norvégiai székhelyű, Iránra specializálódott jogvédő csoport vasárnap közölte, hogy eddig legalább 133 embert öltek meg a biztonsági erők. 

Hámenei ajatollah megjegyzései egy nappal azután hangzottak el, hogy a biztonsági erők lecsaptak az legtekintélyesebb iráni tudományos és műszaki egyetem diákjainak tüntetésére, és állítólag több tucat embert tartóztattak le.

Kasra Naji, a BBC tudósítója elmondása szerint miután a teheráni Sarif Műszaki Egyetem campusán vasárnap este lövéseket hallottak, sokan attól tartottak, hogy a hatóságok példát akarnak statuálni a diákokkal. A biztonsági erők megpróbáltak behatolni a campusra, de a diákok visszaverték őket, és bezárkóztak.

Ezután ostrom alakult ki, és a diákokat, akik egy szomszédos autóparkolón keresztül próbáltak távozni, egyenként elfogták, megverték, bekötötték a szemüket, és elvitték őket. A közösségi médiában közzétett egyik videón számos ember látható, amint a parkolóban fut, miközben motoros férfiak üldözik.

Rovatok