Index Vakbarát Hírportál

A televíziós időjárás-jelentés után jön az áramjelentés

2022. október 6., csütörtök 10:01

Az energiaválság miatt a szokásos francia televíziós időjárás-jelentések áramjelentéssel egészülnek ki: az ország energiahálózat-terhelésének aktuális állapotát fogják mutatni.

Csütörtökön jelentette be a francia kormány – írja az MTI –, hogy a francia televíziós időjárás-jelentéseket követően a lakosok zöld, sárga vagy piros jelzéseket láthatnak a tévéképernyőkön:

Az újítással, mely része a francia nemzeti energiamegtakarítási tervnek, minél több embert szeretnének rábírni a spórolásra. A kormány reményei szerint ugyanis az áramfelhasználás lakossági szintű csökkenésével lehetővé válik, hogy az áramszolgáltatások zavartalanul működjenek a várhatóan szűkösebb téli időszakban is.

Vészesebb esetekben akár az áramfogyasztást is korlátozhatják. Ez azt jelentené, hogy az embereket arra kérnék, csökkentsék áramfogyasztásukat reggel 8 és 12 óra, valamint 18 és 20 óra között.

Franciaországban azért alakulhatnak ki áramellátási problémák, mert az ország 56 atomerőművének mintegy fele karbantartás miatt nem üzemel.

Rovatok