Index Vakbarát Hírportál

Összehívta kulcsembereit Putyin, hamarosan kiderül, mire készül

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index vasárnapi hírösszefoglalója

Index
2022.10.09. 10:31
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Vinnicja régióban hétfőtől módosul a kijárási tilalom időtartama – jelentette be Szergej Borzov, a vinnicjai regionális katonai igazgatóság elnöke.

    „Október 10-étől, hétfőtől megváltozik a kijárási tilalom időtartama Vinnicja régióban. A korlátozások éjféltől hajnali 5 óráig lesznek érvényben” – mondta.

    Ezen időintervallumban tilos az utcán és más közterületen tartózkodni, nem lehet közlekedési eszközöket használni és gyalog sem lehet járni az utcákon. A speciális igazolvánnyal rendelkezőkre nem vonatkozik a tiltás, illetve a menhelyekre való eljutás is engedélyezett.

    Vinnicja régióban március 14. és április 22. között a kijárási tilalom 22 óra és reggel 6 óra között tartott. Később módosult a kijárási tilalom időtartama: április 23-tól számos korlátozás volt érvényben az állampolgárok számára 23 órától reggel 5 óráig.

  • A mikolajivi terület vezetője, Vitalij Kim szerint az orosz megszállók továbbra is ágyúzzák a településeket a térségben.

    Október 8-án egy Orlan–10 típusú, pilóta nélküli légi járművet lőttek le Mikolajiv régió felett

    – írta közösségi oldalán a katonai vezető. Hozzátette, hogy szombaton két kamikaze drónt semmisítettek meg.

  • Az ukrán GDP 30 százalékkal zuhant az első kilenc hónapban – írja a Guardian a kijevi gazdasági minisztérium szombati bejelentése alapján. A háború okozta negatív gazdasági következményekre mindenki számított, még a zuhanás mértéke sem okozott meglepetést. 

    A gazdasági minisztérium közlése szerint a háború mellett még az időjárás is fontos befolyásoló faktor volt, ugyanis az ország néhány régiójában tapasztalható szeptemberi esőzések miatt jelentősen lassabb volt az aratás. 

    Az ukránok még egy hátráltató tényezőre hívták fel a figyelmet: a Zaporizzsjai Atomerőmű orosz elfoglalása problémássá teszi az áramellátást, emiatt többeket is be kellett vonni az ellátás biztosítása érdekében. 

  • A krími Kercsi-hídon történt szombati robbanás okozta károk „jelentős” hatással lehetnek az Ukrajna déli részén állomásozó már „egyébként is feszült” orosz erők „képességeire” – áll a brit hírszerzés legfrissebb posztjában.

     A védelmi minisztérium szerint a robbanás „valószínűleg szorosan kapcsolódik Vlagyimir Putyin elnökhöz”, többek között azért, mert néhány órával a 70. születésnapja után történt.

    A híd vasúti átjárója kulcsszerepet játszott abban, hogy a nehéz katonai járművek a déli frontra kerültek – írja a minisztérium.

    A vasúti átjáróban keletkezett kár mértékét egyelőre nehéz megmondani, de a működőképességében bekövetkező bármilyen komolyabb fennakadás „nagy valószínűséggel” jelentősen befolyásolná az Ukrajna déli részén harcoló orosz erőket.

  • Vörös vonal lesz Oroszország számára a nagy hatótávolságú vagy erősebb fegyverek Nyugat által Kijevnek történő szállítása – mondta Alekszej Poliscsuk, az orosz külügyminisztérium képviselője a TASzSz-nak adott interjújában. 

    Ami az úgynevezett vörös vonalakat illeti, azokat már felvázoltuk. Ezek mindenekelőtt nagy hatótávolságú vagy erősebb fegyverek szállítása Kijevbe

    – mondta Poliscsuk, hozzátéve, hogy konkrét intézkedéseket von majd maga után az, ha az Egyesült Államok és szövetségesei ilyen fegyvereket adnak át Ukrajnának. A diplomata szerint Oroszországnak elegendő eszköze van ezek végrehajtásához.

  • A nyugati nemzeteket nem érdekli az ukrajnai béke – mondta Alekszej Poliscsuk, az orosz külügyminisztérium képviselője a TASzSz orosz állami hírügynökségnek adott interjújában.

    Oroszország soha nem utasította el a tárgyalásokat Ukrajnával, Moszkva pedig február végén válaszolt Kijevnek a tárgyalási folyamat megkezdésére irányuló kérésére

    – mondta a diplomata, hozzátéve: „Kijev kész volt rögzíteni Ukrajna állandó semlegességét, nem nukleáris és nem blokk státuszát, demilitarizálását és denacifikálását, biztonsági garanciákért cserébe. Amikor a megállapodástervezet elkezdett körvonalazódni, Kijev megszakította a tárgyalási folyamatot. Nyilvánvalóan nyugati szponzorok parancsára, akiknek nincs szükségük békére”.

    A képviselő szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök álláspontja is „teljesen önpusztító és nem felel meg Ukrajna érdekeinek”. 

    Minél tovább halasztják a tárgyalásokat, annál távolabb tolódik a kiindulópontjuk, és nem Kijev javára

    – tette hozzá a diplomata.

  • Az ukrajnai háború elől 2022. október 8-án 70 ember, köztük 23 gyermek érkezett Budapestre vonattal – tájékoztatott a rendőrség.

    A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

  • Magyarország területére október 8-án az ukrán–magyar határszakaszon 5980 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5832 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – számolt be a rendőrség.

    A beléptetettek közül a rendőrség 251 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Hozzátették: az ukrajnai háború elől október 8-án 70 ember, köztük 23 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

  • A belorusz külügyminisztérium beidézte Ukrajna minszki nagykövetét, Ihor Kizimet. A közlemény szerint azért kérették be a diplomatát, mert állítólag Ukrajna egy Belorusz elleni támadást készít elő.

    Ez egy hamis információ. Kategorikusan elutasítjuk a belorusz rezsim célzásait. Nem zárjuk ki, hogy ez a lépés része lehet az Orosz Föderáció azon tervének, hogy provokációt hajtsanak végre és tovább vádolják Ukrajnát

    – reagált a hírre az ukrán külügyminisztérium, amely felszólította a beloruszokat, hogy ne engedjenek a provokációnak. Hozzátették: Ukrajna soha nem hatolt be idegen területekre. „Szigorúan ragaszkodunk a nemzetközi jog és az ENSZ alapokmányának alapvető normáihoz és elveihez” – fogalmaztak.

  • Ismét támadták Zaporizzsja területét éjjel. Anatolij Kurtjev, a városi tanács titkára arról tájékoztatott, hogy legalább öt magánház teljesen elpusztult, míg 40 megsérült a rakétatámadások miatt.

    A jelenlegi információk szerint 17 halálos áldozata van a támadásnak.

    A városi tanács titkára elmondta, hogy már elkezdtek dolgozni a helyszínen, a romok eltakarítása folyamatban van, azonban nincs elég ember, így bárki, aki segíteni akar, csatlakozhat a romok eltakarításához.

  • Műholdképek készültek a Krími hidat ért károkról a PlanetScope műholdas hálózat által. 

    A fotókat a hálózat Twitter-oldalán osztotta meg és a szemléltetés kedvéért egymás mellé helyezte a még ép és a már felrobbant hídról készült felvételeket. 

    Mint arról korábban beszámoltunk, október 8-án reggel felrobban egy teherautó a Krími hídon. A járműről a vasúton elhelyezkedő tehervonat tartályaira is átterjedt a tűz. A híd egy része később teljesen víz alá került. Az eset miatt a hídon felfüggesztették a forgalmat. 

  • Donald Trump volt amerikai elnök úgy véli, azonnal meg kell kezdeni a tárgyalásokat az ukrajnai konfliktus lezárása érdekében, különben az egy harmadik világháborúhoz vezethet.

    Most konfliktus van Oroszország és Ukrajna között. Azonnali tárgyalásokat kell folytatnunk a háború békés befejezéséről, különben elérkezünk a harmadik világháborúhoz

    – mondta Trump a TASzSz orosz állami hírügynökség szerint. 

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Szombati percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is! 

Rovatok