Index Vakbarát Hírportál

Julia hurrikánná változott, hamarosan lecsap

2022. október 9., vasárnap 07:40

A Julia névre keresztelt trópusi vihar hurikánná változott szombat este, és Közép-Amerika felé tart.

A Julia nevű trópusi vihar hurikánná változott szombat este, miközben elhaladt a kolumbiai San Andrés sziget mellett, majd Nicaragua karibi partja felé tartott – közölte a Nemzeti Hurrikán Központ. 

A Közép-Amerika és Dél-Mexikó térségében zajló heves esőzések miatt életveszélyes áradások és földcsuszamlások jöhetnek létre egészen a jövő hét elejéig – tájékoztatott a szervezet.  

A Nemzeti Hurrikán Központ szerint a vihar San Andrés szigetétől 15 kilométerre illetve a nicaraguai partoktól 225 kilométerre fog partot érni, egyik napról a másikra. A közép-amerikai országok vészhelyzeti riasztást rendeltek Julia érkezése előtt. 

Gustavo Petro kolumbiai elnök szombat délután egy regionális csúcstalálkozón azt mondta, reméli, hogy „a károk kisebbek lesznek, mint legutóbb”, utalva a 2020-as Iota hurrikán karib-tengeri pusztítására. 

A nicaraguai partraszállás után a hurrikán várhatóan fokozatosan gyengül, miközben átszeli az országot, majd vasárnap és hétfőn észak felé indul el Honduras, Salvador és Guatemala csendes-óceáni partjai mentén – közölte a Nemzeti Hurrikán Központ.

Rovatok