Index Vakbarát Hírportál

Kitörhet a Föld legnagyobb vulkánja

2022. október 9., vasárnap 19:15

Mozgolódik a hawaii térség Mauna Loa nevű tűzhányója, amely már 38 éve nem tört ki. A figyelmeztető fokozatot sárgára, azaz kettes szintre emelték.

A Hawaiin lévő Mauna Loa vulkán, úgy tűnik, több évtizedes szunnyadás után ismét kitörhet: a figyelmeztető fokozatot sárgára, azaz kettes szintre emelték. A vulkán már 38 éve nem tört ki, azonban a tűzhányó alatti magmamozgások annak aktivitását jelzik.

A magmozdulások normál esetben napi 5-10 földrengést produkálnak, szeptember vége óta azonban a rengések száma növekedett. A kiemelt figyelmet az egyre több rengéssel járó, most zajló feltöltődés adja. 

A Föld legnagyobb tűzhányóját számos érzékeny műszeri figyeli, mint például a szeizmométerek, amelyek a földrengés bekövetkezésének idejét, a rengés irányát és erősségét mérik. A Mauna Loa vulkánnál most már naponta 40-50 rengést is regisztrálnak – írja az Infostart.

A 38 évnyi nyugalom aggodalomra ad okot

Mint írják, a vulkán nem ad sok előjelet kitörései előtt, és a különös veszélyre utal a rövid előjel, a gyors láva, a nagy lávatérfogat és a lakosság figyelmét altató 38 évnyi nyugalom. Ha a kitörés megtörténik, jelentős térfogatú láva juthat a hegylejtőkön gyorsan messzire, és 3-4 órán belül elérhet számos települést.

A Hawaii Vulkán Obszervatórium szerint egyelőre nincs ok az aggodalomra, de ez a különösen hosszú szunnyadási időszak egyszer véget fog érni. Legutóbb Új-Zélandon adtak ki figyelmeztetést amiatt, hogy megnőtt a Taupo nevű vulkán kitörésének az esélye. A tűzhányó korábbi erupciója a legnagyobb vulkánkitörés volt az utóbbi ötezer évben.

Az utóbbi idők egyik legnagyobb vulkánkitörése idén januárban történt a polinéz szigetvilágban található Tongán. Az eset után az ELTE vulkanológusa írt portálunkon részletes cikket arról, hogy mekkora veszélyt jelentenek a mai technológia mellett a vulkánok.

(Borítókép: George Rose / Getty Images)

Rovatok