Index Vakbarát Hírportál

Keddtől a magyar fiatalok is pályázhatnak az ingyenes európai vonatbérletekre

2022. október 10., hétfő 18:00

Október 11-étől ismét megnyílik a lehetőség a 18 éves európai fiatalok előtt arra, hogy ingyenes európai vonatbérletekre pályázzanak. A mostani fordulóban a mintegy 35 ezer InterRail-bérletből több mint hétszáz jut a magyaroknak, de túljelentkezés esetén akár még többet is kaphatnak.

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő közösségi oldalán bejelentette, hogy keddtől lehet jelezni a jelentkezési szándékot az ingyenes InterRail-bérletekre. A térítésmentes európai vonatbérleteket biztosító DiscoverEU-program őszi pályázata ugyanis október 11-én délben megnyílik.

Azoknak a jelentkezését várják, akik 2004-ben születtek. Az utazás akár 30 napig is lehetséges lesz 2023 márciusa és 2024 februárja között.

A pályázatok beadását és a kapcsolódó teszt kitöltését két héten belül kell megtenni. A mostani fordulóban rendelkezésre álló 

mintegy 35 ezer InterRail-bérletből 743-at kapnak meg a magyar 18 éves fiatalok,

de túljelentkezés esetén akár többen is részesülhetnek a kedvezményből.

Eddig rendre sokszoros volt a túljelentkezés

A korábbi években mindig sokszoros volt a túljelentkezés a bérletekre. A 2018 nyara óta kiírt pályázatokra eddig több mint 750 ezren jelentkeztek, közülük pedig több mint 165 ezer fiatal jutott hozzá bérletekhez költségek nélkül. Magyarországon eddig összesen mintegy 20 ezren jelentkeztek a különböző fordulókra, közülük 3610-en körbe is utazhatták Európát.

Ha ezúttal is érdemi túljelentkezés lesz a magyar fiatalok körében, és az élmezőnyben végzünk a többi uniós országhoz képest, akkor esélyünk nyílhat további plusz bérletekre is

– írta az MSZP-ből kilépő politikus, aki mentorként segíti a programot. A kezdeményezést Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke és Navracsics Tibor volt uniós biztos, jelenlegi területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli magyar miniszter is támogatja.

 A „FreeInterRail” ötletgazdája két német fiatal aktivista, Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer. Ők ketten voltak azok, akik néhány éve azzal a kéréssel fordultak az Európai Unió vezető tiszviselői felé, hogy ajándékozzanak meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a 18. születésnapja alkalmából.

Ujhelyi István tájékoztatása szerint a program az elmúlt években számos elismerésben részesült, megkapta az Európai Nívó Díjat is, és a magyar politikus az egyik Év EP-képviselője díját szintén ennek a programnak köszönheti.

További részletek a DiscoverEU-programról itt olvashatók.

Rovatok