Index Vakbarát Hírportál

A kényszerkunyhóban a mobilszolgáltatás is szünetel

2022. október 11., kedd 13:09

A mobilhálózathoz sem férhetnek majd hozzá átmenetileg az emberek Svédországban áramkimaradás esetén. Kiderült, hogy a városokban a szolgáltatókat az állam csak egyórányi vészhelyzeti tartalék felhalmozására kötelezte.

Egyre nagyobb az esély arra, hogy télen többször is le kell majd választani az elektromos hálózatról a háztartásokat Svédországban, ezért – ahogy arról már beszámoltunk – a helyi hatóságok azt ajánlják az embereknek, hogy a válságos időszakokban a lakásukban eszkábált rögtönzött sátrakban vagy kunyhókban tartózkodjanak. 

Most a hatóságok figyelmeztetéséből az is kiderült, hogy a tervezett áramkimaradások idején még a mobiltelefon-hálózatnak is búcsút mondhatnak az emberek – írja a Magyar Nemzet.

A Svéd Polgári Védelmi Ügynökség (MSB) dokumentumai szerint 

a legvalószínűbb forgatókönyv szerint két-négy órás tervezett áramkimaradásokra számíthatnak majd az emberek. 

Ezt Johanna Eklund, a Svéd Posta- és Távközlési Hatóság (PTS) osztályvezetője is megerősítette, hozzátéve, hogy ilyen hosszúságú áramkimaradásra már nincsenek felkészülve a távközlési szolgáltatók a városokban, ahol csak egy órára elegendő vészhelyzeti tartalékot kellett felhalmozniuk egy tavaly bevezetett rendelet szerint. 

A városi területeken nem lehet arra számítani, hogy a mobilkommunikáció bármilyen formája működni fog több mint egyórás áramkimaradás idején,

 sőt a városi területeken valószínűleg már az első órában is fennakadások lesznek. Itt a néhány percnél hosszabb ideig tartó áramkimaradás is problémát okozhat – mondta Mikael Ejner, a PTS munkatársa. 

Közbiztonsági kockázatot jelent az áramszünet

A Német Biztosítók Szövetsége (GDV) hosszabb tanulmányban foglalkozott az áramkimaradással, érintve a telekommunikációs eszközöket is. 

Rámutattak arra, hogy mivel az üzletek és boltok biztonságtechnikai rendszerei sem működnének, a bűnözőknek lehetőségük lenne egyszerűen betörni és kifosztani a boltokat. 

A rendőrség ebben az esetben szinte tehetetlen lenne, hiszen az áramszünet miatt a telekommunikációs eszközök is használhatatlanok, így mire tudomást szereznének egy fosztogatásról, addigra az elkövetők már rég elmenekülnének. 

A kommunikációs eszközök hiányában ráadásul a mentőket sem lehetne riasztani,

így egy rosszullét, egy szívinfarktus is végzetes lehet. Ha nincs áram, sokan gyertyát használnak, ami gyakran jár tűzesettel, csakhogy a tűzoltókat sem tudják riasztani időben. 

A Sweco európai mérnöki tanácsadócég által összegyűjtött szakértők úgy vélik, hogy a háztartásokban jelentkeznének az első nagyobb gondok áramkimaradás esetén, ugyanis a lakásokba és házakba vizet szállító szivattyúk is az elektromosságtól függenek. 

Ez azt jelenti, hogy áramszünet esetén a víz elakadna a magas épületekben. Az alacsonyabb emeletek ugyan tovább húznák, de rövid időn belül ott is egyre kevesebb vizet tudnának vételezni, mert a víztornyokból előbb-utóbb kifogy a víz.

Rovatok