Index Vakbarát Hírportál

„Kijev jól tudja, egy ilyen lépés garantálja a harmadik világháború kitörését”

2022. október 13., csütörtök 08:48

Ismét kamikazedrónokkal támadták meg Kijevet és térségét. A lakosok elmondása szerint három nagy robbanás hallatszott hajnalban. A helyi hatóság úgy tudja, személyi sérülés nem történt, azonban több fontos létesítmény megsemmisült a csapásokban.

Iráni gyártmányú kamikazedrónok támadták meg Ukrajna fővárosának környékét helyi idő szerint csütörtök hajnalban – számolt be a The Kyiv Independent Twitter-oldalán. Olekszij Kuleba, a kijevi régió kormányzója elmondta, hogy a támadást a főváros közelében hajtották végre, azonban áldozatokról egyelőre nincsenek információi. 

Kirilo Timosenko, az ukrán elnök hivatalának vezetőhelyettese azt nyilatkozta az esettel kapcsolatban, hogy a drónok ismét kritikus infrastrukturális létesítményekbe csapódtak be.

A kamikazedrónok kritikus infrastruktúrát támadnak Kijevben és a kijevi régióban 

– írta a légvédelmi szirénák megszólalása után Telegram-csatornán a vezetőhelyettes. 

A Moszkovszklij Komszomolec úgy tudja, a helyi lakosok szerint legalább három robbanás hallatszott Kijev térségében csütörtök hajnalban. Az előzetes adatok szerint személyi sérülés nem történt, azonban több épület is megsemmisült a támadásban. 

Hosszú idő óta először támadják Kijevet

Mint arról korábban az Index is beszámolt, hosszú idő után először hétfőn érte rakétatámadás Ukrajna fővárosát. Az ukrán katasztrófavédelem szerint a támadásokban legalább nyolcan meghaltak és 24-en megsebesültek.

Az első rakéták helyi idő szerint reggel 8 órakor csapódtak be Kijevbe. Az ukrán fővárosban a kormányzati negyedet, az ukrán elnöki hivatal közelében lévő utcákat is támadás érte. Volodimir Zelenszkij több videóval is jelentkezett. Közlése szerint az oroszok fő célpontja Ukrajna energiainfrastruktúrája, valamint maguk az emberek, ezért azt kérte, hogy mindenki maradjon a menedékhelyeken. Később kiderült, hogy 11 kulcsfontosságú létesítményt találtak el az oroszok. 

Az ukrán elnök emellett jelezte, hogy válaszlépésre készülnek, mégpedig olyanra, ami nagyon fájdalmas lesz Oroszországnak.

Több mint negyven várost támadtak meg

Az orosz rakéták több mint negyven városra mértek csapást az utóbbi napokban – közölték az ENSZ Közgyűlést követően a tisztviselők. A rakéták a lakóházakon kívül gázvezetékeket és villanyvezetékeket is megrongáltak a dnyipropetrovszki régióban. Nyikopol városában csaknem kétezer család maradt áram nélkül – számolt be Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója Telegram-csatornán.

Továbbá kiemelték azt is, hogy illegálisnak minősítik Ukrajna területeinek Moszkva általi annektálását és továbbra is katonai segéllyel segítenek Ukrajnának Oroszország legyőzésében.

Oroszország viszont megismételte álláspontját, miszerint azzal, hogy a Nyugat segít Ukrajnának, közvetlen részesévé válik a konfliktusnak. Putyin beszédében kijelentette azt is, ha Ukrajnát felveszik a NATO-ba, az kiválthatja a harmadik világháborút. 

Kijev jól tudja, hogy egy ilyen lépés garantálja a harmadik világháború kitörését

– fogalmazott a Reuters szerint Alekszandr Venediktov, Oroszország Biztonsági Tanácsának helyettes titkára. 

Ha a terrortámadások folytatódnak, még keményebb lesz a válasz

Még keményebb választ ígért Ukrajnának az orosz alsóház elnöke, „ha a terrortámadások folytatódnak” – írta csütörtökön internetes oldalán a Kommerszant című orosz gazdasági napilap.

Vjacseszlav Vologyin adatokat tett közzé az ukrán energetikai létesítményekre mért orosz csapásokról. Az infografika azt mutatja, hogy Ukrajna elvesztette termelőkapacitásának felét.

Vologyin még határozottabb választ ígért, ha Kijev további terrortámadásokat hajt végre.

Amennyiben folytatódnak a kijevi rezsim terrortámadásai, a válasz még keményebb lesz. A terrortámadások minden szervezőjét és elkövetőjét meg kell találni. Aki ellenáll, azt elpusztítjuk

– írta a Telegramon az MTI szerint. Hozzátette, hogy „terroristákkal sehol máshol a világon nem tárgyalnak”.

(Borítókép: Orosz légitámadásban megsérült épület Kijevben 2022. október 12-én. Fotó: Maxar Technologies/AFP)

Rovatok