Index Vakbarát Hírportál

Menesztették a pénzügyminisztert, rögtön bezuhant a font

2022. október 14., péntek 15:03

Távozik posztjáról Kwasi Kwarteng brit pénzügyminiszter, miután Liz Truss miniszterelnök pénteken menesztette. A tárcavezető mindössze 38 napig volt hivatalban.

Menesztette pénteken posztjáról Kwasi Kwarteng pénzügyminisztert Liz Truss brit miniszterelnök – értesült a BBC.

Kwarteng mindössze 38 napig volt tárcavezető, amivel az Egyesült Királyság második legrövidebb ideig hivatalban lévő minisztere volt. Ennél rövidebb ideig csak Ian Macleod szolgált ugyanezen a poszton: ő 1970-ben, kinevezése után harminc nappal szívinfarktusban elhunyt.

A Downing Street később megerősítette, hogy Liz Truss még a mai napon sajtótájékoztatót tart, a menesztésről szóló értesülést ugyanakkor egyelőre nem kommentálták.

Egy adócsökkentési program indította el a lavinát

Kwarteng menesztésének közvetlen előzményeként a volt pénzügyminiszter nemrégiben hatalmas, 45 milliárd font értékű adócsökkentési programot terjesztett elő, és ezt évtizedek óta példátlan piaci felfordulás követte.

Beszéde miatt komoly esésnek indult a font, majd történelmi mélypontra süllyedt az amerikai dollárral szemben.

A bejelentés a kötvénypiacon is kisebb mértékű pánikot okozott, ugyanis eladási hullám indult.

Kwasi Kwarteng később megerősítette menesztésének tényét, miután közösségi oldalán megosztotta az erről szóló levelet. A volt pénzügyminiszter a levélben felidézi, hogy Liz Truss kérte a távozásra, és ő elfogadta a kérést.

Liz Truss korábban arról beszélt, hogy kormánya elkötelezett az adócsökkentések fenntartása mellett, egyik alelnöke pedig megerősítette: a kabinet nem fordítja vissza adócsökkentési terveit.

Nagyot esett a font a hírre

A BBC arról is beszámolt, hogy a menesztés hírére jelentősen esni kezdett a font. A brit fizetőeszköz a dollárral szemben 1,3 százalékkal került alacsonyabb szintre ahhoz képest, mint ahol állt. Jelenlegi árfolyamon péntek délután 3 óra előtt több mint 480 forintba került egy font , holott egy nappal korábban már az ötszázas határt is átlépte.

A brit közszolgálati média azt is megjegyzi, hogy csütörtökön még erőteljes erősödést mutatott a font, akkor ugyanis még arról szóltak a hírek, hogy megfordítanák Kwasi Kwarteng miniköltségvetésének egyes elemeit. 

Már az utód is megvan

A Downing Street később megerősítette, hogy Jeremy Hunt lesz Nagy-Britannia új pénzügyminisztere.  Hunt korábban a Konzervatív Párt elnöki tisztségéért is jelöltette magát, de miután nem kapott elegendő támogatást képviselőtársaitól, végül támogatta Rishi Sunak pályázatát.

(Borítókép: Kwasi Kwarteng elhagyja a Downing street 10.-et, miután Liz Truss brit miniszterelnök menesztette hivatalából 2022. október 14-én. Fotó: Isabel Infantes / AFP)

Rovatok