Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk Starlinkje nélkül összeomlik az ukrán tüzérség

2022. október 15., szombat 11:51

Elon Musk Kijevvel folytatott legújabb vitájában kijelentette, a SpaceX nem fizethet korlátlan ideig a Starlink internetszolgáltatásért Ukrajnában.

A világ leggazdagabb embere februárban aktiválta cége műholdas internetrendszerét Ukrajnában, hogy a hadsereg és a lakosság hozzáférhessen a világhálóhoz. A múlt hónapban azonban a Tesla tulajdonosa az amerikai média szerint a Pentagont kérte meg arra, hogy finanszírozza helyette a programot − írta meg a BBC.

A milliárdos nemrég Kijev haragját váltotta ki azzal, hogy azt javasolta, adjon át területeket Oroszországnak a béke érdekében. 

A SpaceX nem kéri az eddigi kiadásainak a megtérítését, de a meglévő rendszert sem tudja a végtelenségig finanszírozni

 − írta Musk pénteken a Twitteren.

A Starlink műholdak hálózatán keresztül biztosít szélessávú internetet. A rendszer létfontosságúnak bizonyult az ukrán hadsereg számára. 

Ukrajna a héten a Starlinknek tulajdonította, hogy több mint száz orosz rakétacsapást követően újra tudta indítani infrastruktúráját a kulcsfontosságú területeken.

Musk szerint azonban a program fenntartása havonta 20 millió dollárba (8,5 milliárd forintba) kerül. Nemrégiben azt mondta, hogy a SpaceX eddig 80 millió dollárt (34 milliárd forintot) költött ukrajnai projektjére.  

A terminálok mellett műholdakat és földi állomásokat kell létrehoznunk, fellőnünk, karbantartanunk és feltöltenünk. A kibertámadások és a rendszer zavarása ellen is védekeznünk kell, ami egyre nehezebb

− írta a Twitteren.

A Pentagon fizetheti a számlát 

A Pentagon tárgyalásokat folytat Elon Muskkal a kérdésben. A tárgyalások azt követően kezdődtek, hogy Musk magán űrvállalata, a SpaceX a védelmi minisztériumhoz írt levelében pénzügyi támogatást kért − közölte a Financial Times

Sabrina Singh, a Pentagon helyettes sajtótitkára elismerte, hogy tárgyalnak a kifizetésekről, hozzátéve, hogy az amerikai tisztviselők „állandó kapcsolatban állnak a SpaceX-szel”.

Hozzátette azonban, hogy a SpaceX rendszere nem az egyetlen lehetőség, amely rendelkezésre áll az ukrán hadsereg harctéri kommunikációjának segítésére.

Léteznek egyéb műholdas kommunikációs rendszerek is. Nemcsak a SpaceX létezik, hanem más szervezetek is vannak, amelyekkel partnerséget köthetünk.

A Starlink nélkül összeomlik az ukrán tüzérség

Mint azt megírtuk, minden modern hadsereg rendelkezik számítógépes tűzvezető rendszerrel, vagyis olyan rendszerrel, amivel a beazonosított ellenséges célpontok adatait továbbítani lehet a csapásmérő tüzérségi ütegekhez. Ennek működéséhez szükség van célpontokat megjelölni képes eszközökre, például radarokra, drónokra, távolságmérőkre, műholdakra.

Mindezzel az oroszok is tisztában voltak a támadás megindítása előtt, ezért március elején kibertámadással gyakorlatilag az összes műholdas kapcsolatra képes adattovábbító terminált működésképtelenné tették.

Az Elon Musk által biztosított Starlink-rendszer ezt a problémát hidalja át. A milliárdos küldött Ukrajnának a rendszerhez kapcsolódáshoz szükséges terminálokat, valamint ingyenesen biztosított hozzáférést a Starlinkhez az ukránoknak, azonban a legtöbben arra gondoltak, ezek az akadozó ukrán internet-hozzáférést segíthetik, katonai értelemben azonban csupán az egységek közti kommunikációban játszhatnak szerepet.

Ez így is van, csakhogy a kommunikáció egy része az ukrán tűzvezető rendszer adatainak, vagyis orosz katonák, járművek, állások koordinátáinak továbbítását jelenti, valamint az ezek elleni csapásokhoz szükséges célzási adatokat

− tette hozzá. 

(Borítókép: Ryan Lash / AFP)

Rovatok