Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk csodarendszere miatt ilyen hatékony az ukrán tüzérség

2022. május 14., szombat 14:20 | aznap frissítve

Az ukrán hadsereg erőssége a hatékony és gyors tűzvezető rendszer, ehhez azonban olyan adattovábbítóra van szükség, amelyet a háború elején az oroszok megsemmisítettek. Az Elon Musk által biztosított Starlink-rendszer ezt a problémát hidalja át. Az orosz hackerek eddig nem tudtak mit kezdeni vele.

Minden modern hadsereg rendelkezik számítógépes tűzvezető rendszerrel, vagyis olyan rendszerrel, amivel a beazonosított ellenséges célpontok adatait továbbítani lehet a csapásmérő tüzérségi ütegekhez. Ennek működéséhez szükség van célpontokat megjelölni képes eszközökre, például radarokra, drónokra, távolságmérőkre, műholdakra.

Az így megszerzett adatokat egy hálózaton továbbítani kell egy központba, ahol feldolgozzák őket, majd kiadják a megfelelő célpontokat az egyes lövegeknek, ütegeknek − írta meg a Pénzcentrum.

Az amerikai haderőnél a második világháborúban nagyjából 5 perc telt el aközött, hogy egy frontvonalbeli egység tüzérségi csapást kért egy célpontra, odáig, hogy egy löveg kezelői „meghúzták a ravaszt”.

Miközben egyre fejlettebb eszközöket használnak, ez az idő az elmúlt évtizedekben a sokszorosára nőtt, manapság pedig egy óra körül van, ugyanis a civil áldozatok elkerülése érdekében a beérkező célpontokat több lépcsőben ellenőrzik.

Rendkívül gyors az ukrán tüzérségi rendszer

A lap szerint az ukrán hadseregnél ez az idő 30 másodperc. E mögött az elképesztő adat mögött egy GIS Arta nevezetű szoftver áll. Ez elosztott rendszer, vagyis a különböző elemei egymással együttműködve, a feladatokat megosztva dolgoznak, így az adatok feldolgozása sokkal gyorsabban megy, mint ha egyetlen központi számítógép tenné azt.

A szoftvert egy ukrán térinformatikai szakértő, Jaroszlav Serstyuk fejlesztette ki. A rendszer légi- és műholdas felvételek alapján folyamatosan frissített térképadatbázisra, valamint az ukrán haderőben használatos összes tüzérségi eszköz és lőszer tulajdonságait tartalmazó adatbázisra épül.

A Starlinkkel nem tudnak mit kezdeni az oroszok

Mindezzel az oroszok is tisztában voltak a támadás megindítása előtt, ezért március elején egy kibertámadással gyakorlatilag az összes műholdas kapcsolatra képes adattovábbító terminált működésképtelenné tették.

Az Elon Musk által biztosított Starlink-rendszer ezt a problémát hidalja át. A milliárdos küldött Ukrajnának a rendszerhez kapcsolódáshoz szükséges terminálokat, valamint ingyenesen biztosított hozzáférést a Starlinkhez az ukránoknak, azonban a legtöbben arra gondoltak, ezek az akadozó ukrán internet-hozzáférést segíthetik, katonai értelemben azonban csupán az egységek közti kommunikációban játszhatnak szerepet.

Ez így is van, csakhogy a kommunikáció egy része a GIS Arta adatainak, vagyis orosz katonák, járművek, állások koordinátáinak továbbítását jelenti, valamint az ezek elleni csapásokhoz szükséges célzási adatokat.

A Spacelink ráadásul minimális földi infrastruktúrát igényel, elektronikusan pedig rendkívül nehéz bemérni az adásait, adatainak titkosításával eddig nem boldogultak az orosz hackerek, valamint a rendszer működését sem tudták eddig komolyabban megzavarni. A Starlink-terminálok egyébként az orosz vonalak mögött tevékenykedő ukrán egységek számára is létfontosságúak bizonyultak, ugyanis lehetővé teszik a közvetlen, titkosított üzenetváltásokat a felhasználók között.

Az orosz–ukrán háborúról szóló szombati, percről percre közvetítésünket itt olvashatja.

(Borítókép: Elon Musk 2022. május 10-én. Fotó: Angela Weiss / AFP)

Rovatok