Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump volt tanácsadója szerint Magyarország külpolitikája elfogadhatatlan

2022. október 16., vasárnap 17:09

John Bolton, Donald Trump volt amerikai elnök menesztett nemzetbiztonsági tanácsadója egyetért azokkal a hangokkal, miszerint elhúzódhat az orosz–ukrán fegyveres konfliktus. A politikai szakértő hozzátette, Magyarország külpolitikája nagyon sok kellemetlenséget okoz mind a NATO-nak, mind az Európai Uniónak.

A tengerentúlon úgy látják, Moszkva előbb-utóbb tárgyalni fog a tűzszünetről, hogy rendezhesse sorait. „Ugyanakkor azt is egyértelműen érzékelhetjük, hogy Vlagyimir Putyin mind a mai napig nem látta be, hogy meggyengültek a pozícióik. Ezzel egy időben pedig nem érzékeljük, hogy Volodimir Zelenszkij elnök készen állna a tárgyalásra, pontosabban nincs szándékában leülni Putyinnal az asztalhoz” – fejtette ki John Bolton, aki hozzátette: az orosz államfő tulajdonképpen a cári birodalmi viszonyok visszaállítására törekszik.

A korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó szerint probléma, hogy az orosz ellenzéknek semmilyen befolyása nincs egyelőre a Kreml falain belül, így pedig nehéz változásokat elindítani. Ukrajnára kitérve John Bolton emlékeztetett arra a cikkelyre, ami azt mondja ki, hogy amíg csapatok vannak egy adott ország területén, addig NATO-tagságról álmodni sem lehet.

„Ha Zelenszkij komolyan gondolja Ukrajna NATO-tagságát, akkor mindent el kell követnie az orosz csapatok kivonása érdekében, és vissza kell állítani a Szovjetunió felbomlása után kialakított határokat is Ukrajnában” – nyilatkozta a Klubrádiónak a szakértő, aki Orbán Viktor politikájáról is kifejtette a véleményét.

„Orbán megadja magát az oroszoknak”

Magyarország sok kellemetlenséget okoz, elfogadhatatlan, hogy egy olyan országgal tartja a kapcsolatot, amely ellensége a NATO-nak és az Európai Uniónak. Magyarország mindent megtett azért, hogy megkapja a NATO-tagságot, és megszabaduljon a szovjet fennhatóságtól. Ezért nem is értem, hogyan tudták ilyen gyorsan elfelejteni ezt az időszakot az emberek – mondta.

„Csak bizakodni tudok, hogy a fiatal nemzedék felfogja, hogy amit Orbán Viktor tesz, azzal az országnak árt, mert gyakorlatilag megadja magát az oroszoknak” – fűzte hozzá John Bolton.

A magyar miniszterelnök korábban úgy fogalmazott, a tűzszünetnek nem Ukrajna és Oroszország között kell létrejönnie, hanem az Egyesült Államok és Oroszország között, a hatalmi realitások alapján az amerikaiakkal kell tárgyalni.

Kérdésre válaszolva John Bolton arról is beszélt, hogy szerinte Donald Trumpot nem fogják megválasztani az Egyesült Államok elnökének 2024-ben.

(Borítókép: John Bolton 2018. május 9-én. Fotó: Mark Wilson/Getty Images)

Rovatok