Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Joe Biden túl messzire ment, mikor Putyint tömeggyilkosnak nevezte

2022. október 11., kedd 11:53

Orbán Viktor miniszterelnök tolerancia ajánlatot tett Olaf Scholz német kancellárnak berlini egyeztetésükön azokban a kérdésekben, amelyekben a két ország nem ért egyet. Berlinben a Cicero közéleti folyóirat és a Berliner Zeitung című napilap rendezvényén tartott beszédet kedden a magyar kormányfő, aki ismét bírálta az uniós szankciókat, és úgy fogalmazott: nemcsak Kijevnek kell leülnie tárgyalni a Kremllel, hanem az Egyesült Államoknak is.

Magyarország a béketáborhoz tartozik, „az azonnali tűzszünet és az azonnali béketárgyalások híve vagyok” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Berlinben a Cicero közéleti folyóirat és a Berliner Zeitung című napilap rendezvényén. Elmondta:

Magyarország már elvesztette körülbelül 200 állampolgárát, akik besorozott katonaként meghaltak a fronton.

A miniszterelnök nagy bajnak nevezte, hogy a krímivel ellentétben ezúttal nem sikerült elszigetelni a konfliktust. Hibának nevezte, hogy miközben ő a háború előtt békemisszión járt Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, a nyugati oldalon senki nem érezte úgy, hogy tárgyalni kell.

Nem csak Ukrajnának kell tárgyalóasztalhoz ülnie Moszkvával

Az ukrajnai háborúban a tűzszünetnek nem Ukrajna és Oroszország között kell létrejönnie, hanem az Egyesült Államok és Oroszország között, a hatalmi realitások alapján az amerikaiakkal kell tárgyalni.

Mint kifejtette, a háborúnak az erőforrások adják a lényegét, és miközben az oroszoknak szinte korlátlan erőforrásaik vannak energia, katonák és emberi erőforrás terén, 

Ukrajnának csak azért van elegendő forrása, mert a Nyugat és az Egyesült Államok segíti.

A miniszterelnök kijelentette azt is: Joe Biden amerikai elnök túl messzire ment, amikor a többi között háborús bűnösnek vagy tömeggyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz államfőt. A béke reménye ezért szerinte Donald Trump korábbi amerikai elnök.

Katasztrofálisak az uniós szankciók

Kivitelezésében primitív, hatásában katasztrofális Brüsszel Oroszországgal szembeni szankciós politikája – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő Alexander Marquierrel és Holger Friedrichhel beszélgetve hangsúlyozta, hogy ha megfelelően alakították volna a szankciókat, akkor nem lenne az egekben az energia ára, és nem fenyegetné az európai gazdaságokat az, hogy tönkremennek.

Mint mondta, szankciót csak „intelligensen szabad kivetni”. Ezzel szemben az EU Oroszországgal szembeni politikája azt mutatja, hogy „egy törpe szankcionál egy óriást”, és ebbe „a törpe belehal”.

Véleménye szerint újra kell gondolni a szankciók politikáját, és olyan energiaellátási rendszert kell kialakítani, amelyben az EU nem csupán „gazdát cserél”, vagyis az orosz függőséget lecseréli az amerikaira – amely ugyan politikailag „kényelmes, de nem jó” –, hanem függetlenségre tesz szert.

EU-csúcs után Berlin

Orbán Viktor miniszterelnök a Prágában megtartott rendkívüli EU-csúcs után Berlinben landolt, ahol megtartották a magyar–német kormányfői csúcsot. A magyar kormányfő találkozott Olaf Scholz német kancellárral, majd egy gazdasági fórumon is részt vett Berlinben.

A német kancellárnak Orbán Viktor miniszterelnök egy tolerancia ajánlatot tett  azokban a kérdésekben, amelyekben a két ország nem ért egyet. Úgy vélte, hogy a magyar-német barátság "speciális", és kiindulópontnak mindenképpen jó a kétoldalú együttműködés továbbfejlesztéséhez.  Mint mondta, a hétfői találkozón toleráns hozzáállást ajánlott Scholznak a migrációt elutasító, a multikulturalizmust ellenző és a tradicionális családkoncepcióhoz ragaszkodó magyar állásponttal kapcsolatban. 

Miközben Angela Merkel előző kancellár ezt az ajánlatot következetesen elutasította, Scholz most meghallgatta

 - jegyezte meg Orbán Viktor, hozzátéve: azt reméli, hogy további előrelépést hoz majd a két év múlva tervezett újabb hivatalos berlini látogatása, amikor ráadásul Magyarország lesz az Európai Unió Tanácsának soros elnöke.

A tömeg nem örült felhőtlenül a magyar miniszterelnöknek, kifütyölték és „Viktátor” kiáltásokkal fogadták Berlinben, a Hilton hotel előtt.

(Borítókép:  A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) pódiumbeszélgetésen vesz részt Alexander Marguierrel, a Cicero című politikai magazin fõszerkesztőjével (b) és Hölger Friedrichhel, a Berliner Zeitung című lap kiadóvállalatának tulajdonosával (j) Berlinben 2022. október 11-én.  Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

Rovatok