Index Vakbarát Hírportál

ENSZ: Gyermekek is meghaltak az iráni tüntetéseken

2022. október 18., kedd 21:44

Huszonhárom gyermek is meghalt a több hete folyó iráni tüntetések erőszakos letörésében, sokan megsebesültek, és sok kiskorút őrizetbe vettek − közölte az ENSZ emberi jogi főbiztosa Genfben.

Sajtótájékoztatóján Volker Türk azt mondta: több gyerekkel éles lőszer végzett, mások verésbe haltak bele. A főbiztos szerint több gyermeket iskolai razziák során vettek őrizetbe, pontos számuk azonban nem ismert. Hozzátette, hogy néhányukat pszichológiai kezelésre küldték.

A főbiztosi hivatal (OHCHR) egyik szóvivője, Ravina Shamdasani később leszögezte: az iráni hatóságoknak be kell szüntetniük az erő szükségtelen alkalmazását a tüntetőkkel, és egyáltalán az erő alkalmazását gyerekekkel és a fiatal felnőttekkel szemben.

A szóvivő beszámolt olyan jelentésekről, amelyek szerint a tüntetések során legkevesebb kilencven újságírót, ügyvédet, művészt, emberi jogi aktivistát is őrizetbe vettek, valamint bántalmazták, kínozták őket – írja az MTI.

Eddig körülbelül százan veszthették életüket

A dpa hírügynökség is idézte az Ilna iráni hírügynökségnek azt a jelentését, miszerint Iránban háromezer százalékkal nőtt a virtuális magánhálózatok (VPN) iránti kereslet, miután a hatóságok jelentősen korlátozták az internet-hozzáférést, és teljesen letiltottak bizonyos alkalmazásokat

Iránban szeptember közepén egy fiatal kurd nő, Mahsza Amini halála miatt kezdődtek tüntetések. Aminit az erkölcsrendészet a kötelezően előírt fejkendő nem megfelelő viselése miatt vette őrizetbe, de szemtanúk szerint már a rendőrautóban megverték, majd kómába esett, és három nappal később meghalt egy teheráni kórházban. Az ügyön túlmutatóan számos demonstráló már az iráni vezetés − köztük is Ali Hámenei ajatollah, politikai és vallási vezető − ellen tüntet.

Az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű, norvégiai székhelyű szervezet múlt héten közölte, hogy e tiltakozások során már körülbelül százan vesztették életüket.

Rovatok