Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump a világ vezetőiről: Minél gonoszabbak, annál jobban kijövök velük

2022. október 19., szerda 08:47

A könyv azt a 20 interjút tartalmazza, amelyet Woodward 2016 és 2020 között készített az akkori amerikai elnökkel.

A Washington Post újságírója, Bob Woodward egy 2019 decemberében Donald Trump akkori elnökkel készített ovális irodai interjú során megkérdezte, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel szembeni harcias retorikájának célja az volt-e, hogy Kimet a tárgyalóasztalhoz terelje.

Bármilyen okból, de úgy volt megtervezve. Ki tudja? Ösztönösen. Beszéljünk ösztönösen, oké? Mert ez tényleg arról szól, hogy nem tudod, mi fog történni. De ez nagyon durva retorika volt. A legdurvább

– válaszolta Donald Trump.

Trump ezután utasította segítőit, hogy mutassák meg Woodwardnak a Kimmel készült fotóit a koreai demilitarizált övezetben. Trumpnak a Kimhez fűződő kapcsolata és annak beismerése, hogy nem volt szélesebb körű stratégiája a nukleáris gombra vonatkozó fenyegetései mögött, Woodward új hangoskönyvében olvasható.

A KÖNYV CÍME: A TRUMP-SZALAGOK, és AZT A HÚSZ INTERJÚT TARTALMAZZA, AMELYET WOODWARD 2016 ÉS 2020 KÖZÖTT KÉSZÍTETT AZ ELNÖKKEL.

A CNN még az október 25-i megjelenés előtt hozzájutott a hangoskönyv egy példányához, amely több mint nyolcórányi, az újságíró által Trumppal készített nyers interjúkat tartalmaz, Woodward kommentárjaival megszakítva.

Az interjúk kendőzetlen betekintést nyújtanak a volt elnök világnézetébe, valamint ezek a leghosszabb felvételek, amelyeken Trump az elnökségéről beszél. Többek között elmagyarázza a Kim Dongunnal való találkozó okát, a Vlagyimir Putyinnal való kapcsolatát és Trump részletes nézeteit az amerikai nukleáris arzenálról.

A hangfelvételből az is kiderül, miért döntött úgy Trump, hogy megosztja Woodwarddal a Kim Dzsongun által neki írt leveleket, amelyek egyébként szigorúan titkos dokumentumnak számítanak. Ezek a levelek segítettek elindítani az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatát a titkos dokumentumok ügyében, amelyeket Trump Mar-a-Lagóba vitt.

„Trump élő beszéde teljesen más élmény”

Woodward a könyv bevezetőjében azt mondta, hogy részben azért adja ki a felvételeket, mert „Trumpot beszélni hallani teljesen más élmény, mint átiratokat olvasni vagy interjúk részleteit hallgatni a televízióban vagy az interneten”.

A szerző Trumpot nyersnek, trágárnak, megosztónak és megtévesztőnek írja le. Nyelvezete gyakran megtorló jellegű.

„Mégis, azt is hallani fogják, hogy megnyerő és szórakoztató az elnök, nevetgélő, mindig ő a házigazda. Megpróbál megnyerni, és eladni nekem az elnökségét, mint egy főállású üzletkötő” – jegyezte meg Woodward, hozzátéve:

Minél többet akartam Trump hangjából, a saját szavaiból közzétenni a történelmi feljegyzések számára, hogy az emberek meghallgathassák, megítélhessék és saját maguk értékelhessék.

Az interjúk nagy része Woodward második Trump-könyvéhez, a Dühöngés címűhöz készült, amelyből kiderült, Trump 2020. február 7-én elmondta Woodwardnak, hogy a Covid–19 egy „halálos anyag”, de nyilvánosan mégis lekicsinyelte a koronavírust.

Az interjúk hangfelvételei élesen emlékeztetnek arra, hogyan viselkedett Trump elnökként, és őszinte betekintést nyújtanak a gondolkodásába és a motivációiba, miközben 2024-ben újabb rohamra készül, hogy bevegye a Fehér Házat.

„Minden az enyém!”

Az interjúkban Trump megosztja nézeteit az általa csodált erős emberekről, köztük Kim Dzsongunról, Putyinról és Recep Tayyip Erdogan török elnökről, és

feltárja azt a mindent átható meggyőződését, hogy ő a legokosabb ember a teremben.

Egy 2020. júniusi interjúban, amely a George Floyd miatti országos tiltakozásokat követte, Woodward megkérdezte Trumpot, hogy kapott-e segítséget a beszéde megírásában, amelyben Trump „a törvény és a rend elnökének” nyilvánította magát.

Értem, értem az embereket. Ötletekkel állnak elő, de az ötletek az enyémek, Bob. Az ötletek az enyémek. Akarsz tudni valamit? Minden az enyém. Tudod, minden része

– mondta Trump Woodwardnak.

Trump és a titkos információk viszonya

A hangoskönyvben szereplő húsz interjú 2016 márciusában kezdődik, amikor Woodward és akkori munkatársa, Robert Costa, a Washington Post munkatársa interjút készítettek Trumppal, amikor még elnökjelölt volt. A többi interjút 2019-ben és 2020-ban készítették.

A 2019. decemberi interjúban a szerző az észak-koreai atomprogramról faggatta Trumpot. Az elnök az amerikai nukleáris fegyverkezési képességekkel dicsekedett, miközben látszólag egy új – és valószínűleg szigorúan titkos – fegyverrendszerről is szót ejtett.

Woodward soha nem tudta megállapítani, mire utalt Trump, bár megjegyzi, hogy a megjegyzése megerősítette azt a „lazán veszélyes módot”, ahogyan a volt elnök a titkos információkkal bánt.

„Olyan fegyverrendszert építettem, amilyen még soha senkinek nem volt ebben az országban. Olyan dolgaink vannak, amiket még nem is láttak, vagy amiről még csak nem is hallottak. Olyan dolgaink vannak, amelyekről Putyin és Hszi még soha nem hallott” – dicsekedett Trump Woodwardnak.

Az interjúk során Trump mindvégig a Putyinnal való kapcsolatára hivatkozik, és az FBI orosz választási beavatkozással kapcsolatos vizsgálatát okolja azért, hogy tönkretette az esélyeit a két ország közötti kapcsolat javítására.

Oroszországgal kijönni jó dolog, nem rossz dolog

„Kedvelem Putyint. A kapcsolatunknak nagyon jónak kellene lennie. Azzal kampányoltam, hogy jól kijövök Oroszországgal, Kínával és mindenki mással. Oroszországgal kijönni jó dolog, nem rossz dolog, rendben? Különösen azért, mert 1332 kib*szott nukleáris robbanófejjel rendelkeznek” – mondta az elnök egy 2020-as év eleji interjúban.

Egy ritka, önreflexióval telt pillanatban Trump megjegyezte, hogy annál jobbak a kapcsolatai a vezetőkkel, ha azok „minél keményebbek és gonoszabbak”.

„Nagyon jól kijövök Erdogannal, pedig nem kellene, mert mindenki azt mondja, milyen szörnyű fickó. De tudják, nálam ez jól működik” – nyilatkozta Trump egy 2020 januárjában adott interjúban, hozzátéve: „vicces, hogy minél keményebbek és gonoszabbak, annál jobban kijövök velük. De talán ez nem is olyan rossz dolog. A könnyebbek azok, akiket talán nem szeretek annyira, vagy akikkel nem jövök ki annyira jól”.

Kulisszák mögötti hangfelvételek Kushnerrel

Woodward hangoskönyvében Trump akkori nemzetbiztonsági tanácsadójával, Robert O'Briennel, helyettesével, Matthew Pottingerrel készült, eddig soha nem hallott interjúk is szerepelnek, valamint kulisszák mögötti hangfelvételek Trump vejével, Jared Kushnerrel. A Woodwarddal 2020 februárjában folytatott telefonbeszélgetés során az elnök átadja a telefont Kushnernek, hogy interjúkat készíthessen más Trump-tanácsadókkal is.

A felvételek alatt a háttérben Trump tanácsadóinak, szövetségeseinek és családtagjainak sora hallható. A hangfelvételek bepillantást engednek Trump belső körébe, például egy 2016-os szóváltásba, amikor Trumpot arról kérdezték, elvárja-e, hogy a kormányzati alkalmazottak titoktartási nyilatkozatokat írjanak alá, és a fia közbeszólt:

Nem kapom meg a jövő heti fizetésemet, amíg nem írok alá egyet

– viccelődött Donald Trump Jr. A Trump-szalagok utószavában Woodward kijelenti, hogy saját korábbi, Trump elnökségét bíráló értékelései nem mentek elég messzire. A Dühöngésben Woodward azt írta: Trump a rossz ember a feladatra. Most Woodward azt írja: „Trump páratlan veszélyt jelent, egy lázító összeesküvést vezetett  és vezet a 2020-as választások megdöntésére, ami valójában a demokrácia megsemmisítésére irányuló erőfeszítés.” 

(Borítókép: Donald Trump. Fotó: Olivier Douliery / Pool / Getty Images)

Rovatok