Index Vakbarát Hírportál

Másokra hárítaná a felelősséget Donald Trump

2022. október 10., hétfő 21:52

Amikor az Egyesült Államok kormányának logisztikai ügynöksége (GSA) 2021 júliusában arra készült, hogy több raklapnyi iratot szállítson Floridába Donald Trump volt elnöknek, megkérték Beau Harrisont, Trump tanácsadóját, hogy közölje, mi van a szállítandó dobozokban.

Harrisont, Trump korábbi műveleti asszisztensét arra kérték, hogy erősítse meg, hogy minden, amit becsomagoltak és Floridába szállítottak, vagy a volt elnök hivatalának felszámolásához szükséges, vagy olyan tárgyak, amelyek bár a szövetségi kormány tulajdonát képezik, de az átadáshoz szükségesek − közölte a CNN.

A volt elnökök a Fehér Házból elvihetnek bizonyos kormányzati anyagokat és irodai berendezéseket, amelyek az állandó iroda felállításához szükségesek. Ez azonban nem vonatkozik az olyan titkosított dokumentumokra, amelyeket Trump vitt magával Mar-a-Lagóba, és amelyek az igazságügyi minisztériumi büntetőjogi vizsgálatának középpontjában állnak.

Harrison egyike Trump azon néhány volt emberének, akit a szövetségi nyomozók tavasszal kihallgattak, amikor az iratokról gyűjtöttek információkat. Ő egy, Donald Trump hivatalának fejlécével ellátott levélben válaszolt a GSA-nak arra, hogy mi van a dobozokban.

A GSA tisztviselői és Harrison közötti e-mail-váltás egyike annak a több mint 100 oldalnyi dokumentumnak, amelyet a kormányhivatal nemrég hozott nyilvánosságra azért, hogy cáfolja Trump azon állításait, hogy a kormányhivatal a hibás a titkos dokumentumokat tartalmazó dobozok csomagolásáért.

Az újonnan nyilvánosságra hozott e-mailek új részletekkel is szolgálnak, amelyek alátámasztják, hogy Trump milyen kaotikusan adta át hivatalát, miután két hónapot töltött azzal, hogy megpróbálja megkérdőjelezni a választás eredményét.

Az e-mailek világossá teszik, hogy az öt raklapnyi doboz már lefóliázva egy üres irodahelyiségben volt a virginiai Arlingtonban, amikor a GSA tisztviselői megtervezték a szállítás logisztikáját.

Részletesen látható az iratok útja

A Bloomberg hírügynökség által nyilvánosságra hozott kommunikációból követhető, hogyan utaztak a dobozok, köztük 630 kilogramm irat a Fehér Házból Floridába. Rengeteg információ megvan, a dobozok beszerzésének dokumentumaitól és a csomagolóanyagok leltárától kezdve a Trump csapatának új irodahelyiségéről készült fotókig.

Továbbra sem világos, hogy a GSA által szállított dobozokban benne voltak-e azok a dokumentumok, amelyeket januárban visszaszolgáltattak a Nemzeti Levéltárnak, vagy amelyeket az FBI augusztusi házkutatásakor lefoglalt

Azok a részletek azonban látszanak, hogy a Trump-kormányzat dokumentumai hogyan jutottak el Floridába. Az anyag közvetlenül cáfolja Donald Trump védelmének azokat a próbálkozásait, amelyek a GSA-t teszik felelőssé a történtekért. 

A Fox Newsnak adott interjújában augusztus 12-én, négy nappal az FBI házkutatását követően Kash Patel, Donald Trump védelmének korábbi tagja azt állította, hogy a GSA volt a felelős azért, hogy a dokumentumok Trump floridai otthonába kerültek.

Még ha a dokumentumok titkosak is voltak, nem állítható, hogy az elnök szándékosan vitte el őket, hiszen mindent a GSA intézett 

− mondta Patel.

A GSA soha nem állította, hogy ők csomagolták a dobozokat, ilyen kijelentéseket csak Donald Trump és ügyvédi csapatának tagjai tettek. 

(Borítókép: Donald Trump. Fotó:  Chip Somodevilla / Getty Images)

Rovatok