Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin hadiállapotot vezetett be az elcsatolt területeken

2022. október 19., szerda 14:32

Vlagyimir Putyin hadiállapotot hirdetett az Oroszország által elcsatolt területeken. A rendelet szerint az annektált részeken olyan különleges rendszert (a válaszadás maximális szintje) vezetnek be, amelynek értelmében az Orosz Föderáció legfelsőbb tisztviselői (végrehajtó szervei) gyakorolhatják a 2002. január 30-án elfogadott, A hadiállapotról szóló 1-FKZ számú szövetségi alkotmányos törvényben előírt, valamint a mozgósítási intézkedések végrehajtására vonatkozó hatásköröket.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerda délután arról tájékoztatott, hogy Oroszország elnöke a Biztonsági Tanács ülését követően aláírta azt a rendeletet, amely szerint az ország négy új régiójában (Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, Zaporizzsja és Herszon régió) hadiállapotot vezetnek be. Az erről szóló dokumentumot az elnök hivatalos oldalán tették közzé

Aláírtam egy rendeletet a hadiállapot bevezetéséről az Orosz Föderáció négy területére vonatkozóan. A rendeletet azonnali jóváhagyásra küldik a Szövetségi Tanácsnak és az Állami Dumának

– mondta Putyin szerdán a Biztonsági Tanács ülésén, amelyet videókonferencia keretében tartott. A hírügynökség kiemelte, hogy az orosz törvények szerint az Orosz Föderáció elnökének haladéktalanul tájékoztatnia kell a Szövetségi Tanácsot és az Állami Dumát egy esetleges hadiállapot bevezetéséről.

Mint arról korábban az Index beszámolt, a Kreml sajtószolgálata kedden jelentette be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök összehívja az Orosz Biztonsági Tanácsot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október 19-én videókonferenciás ülést tart az Orosz Biztonsági Tanáccsal. A konferencia témája a nemzetbiztonságot fenyegető veszélyek semlegesítése a migrációs szférában

– tudatta az orosz vezetés az Unian ukrán hírügynökség szerint.

Mozgósítás

A rendelet szövege szerint a területeken olyan különleges rendszert (a válaszadás maximális szintje) vezetnek be, amelynek értelmében az Orosz Föderáció legfelsőbb tisztviselői (végrehajtó szervei) gyakorolhatják a 2002. január 30-án elfogadott, A hadiállapotról szóló 1-FKZ számú szövetségi alkotmányos törvényben előírt hatásköröket, valamint „a gazdaságban, az Orosz Föderáció ezen területein végrehajtó szerveiben és a végrehajtó hatalom szerveiben a mozgósítási intézkedések végrehajtására vonatkozó hatásköröket”.

Továbbá a dokumentumban kiemelik, hogy erre az időszakra A védelemről szóló szövetségi törvény alapján és az ország egyéb jogszabályainak megfelelően területi védelmet folytatnak, és tárcaközi koordinációs szerveket (területi védelmi parancsnokságokat) hoznak létre.

Alkotmányos törvénytervezet

Az Állami Duma október 3-i ülésén támogatta a de facto Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Herszon és Zaporizzsja régió Oroszországhoz csatolásáról szóló alkotmányos törvénytervezetet.

A dokumentumok szerint a Donbász, valamint a Zaporizzsja és Herszon régió területén élő orosz állampolgároknak joguk van a munkavállaláshoz, ezenfelül elismerik a diplomáikat, valamint nyugdíjra, szociális és egészségügyi támogatásra is jogosultak

– írta a TASZSZ.

A tervezet szerint a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság Oroszországon belül is megtartja köztársasági státuszát, a hivatalos nyelv ezeken a területeken az orosz. A luhanszki terület képviselője szerint azonban az ukránt második államnyelvként kell elismerni, amíg „ki nem megy a használatból”.

(Borítókép: Az ukrán erők által kilőtt rakéta Herszon városban 2022. október 7-én. Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok