Index Vakbarát Hírportál

Erdogan és Putyin megállapodott: Törökország mentheti meg Európát?

2022. október 19., szerda 17:02

Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök megállapodott arról, hogy létrehoznak egy gázcsomópontot Törökországban, ahova továbbra is érkezhet orosz gáz.

Kérdésessé vált az Európába tartó gázszállítások jövője azután, hogy az Északi Áramlat vezetéket az utóbbi hónapokban többször is leállították, majd egy szabotázs miatt teljesen ellehetetlenedtek a szállítások. Mindeközben az Ukrajnán keresztül szállított gáz helyzete is egyre kérdésesebbé válik, a fekete-tengeri Török Áramlat pedig önmagában kevés lehet arra, hogy a kontinens szükségleteit fedezze.

A török elnök szerint ezen segíthet, hogy Törökországban gázcsomópontot hoznak létre. Recep Tayyip Erdogan a török parlamentben jelentette be szerdán, hogy október 13-án Asztanában megállapodtak erről Vlagyimir Putyinnal. Elmondása szerint

ennél a csomópontnál jelentős mennyiségű gázt halmoznak fel, így az európai országok vásárolhatnak földgázt Törökországtól.

„Európában most azzal a kérdéssel kell szembenézniük, hogy miként fűtenek télen. Nekünk ilyen problémánk nincs, ezért megegyeztünk Vlagyimir Putyinnal abban, hogy létrehozunk egy gázcsomópontot az országunkban, amelyen keresztül a gázt – ahogy ő mondta – tovább lehet szállítani Európába. Így Európa Törökországtól rendel földgázt” – mondta a török elnök, miközben közölte azt is, hogy a csomópontot várhatóan Törökország európai felén, a Boszporusz nyugati partján hozzák létre.

Vlagyimir Putyin múlt héten beszélt arról, hogy az Északi Áramlatnál kieső mennyiséget Törökországba irányíthatják át a közeljövőben, a törököktől pedig gázt vásárolhatnak azok az európai országok, ahol hiány lesz belőle. Az orosz elnök azt is felvetette, hogy mindehhez akár egy új vezetéket is kiépíthetnek a jövőben.

(Borítókép: Recep Erdoğan és Vlagyimir Putyin 2022. október 13-án. Fotó: Murat Kula / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok