Index Vakbarát Hírportál

A Munkácsi Városi Tanács többsége tiltakozik a turulmadár eltávolítása ellen

2022. október 20., csütörtök 17:50

A Munkácsi Városi Tanács 18 tagja tiltakozik, és elítéli a végrehajtó bizottság döntését a turulmadár eltávolításával kapcsolatban.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, nemrég a munkácsi képviselő-testület felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szerelje le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cserélje le az ukrán állami címerre. A Munkácsi Városi Tanács 18 képviselője azonban határozottan tiltakozik, és elítéli a végrehajtó bizottság társadalmi szempontból fontos döntések meghozatalával kapcsolatos intézkedéseit – számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

A 18 képviselő ez ügyben felhívást intézett a közösséghez, melyben kifejtik, hogy a munkácsi kistérség több ezer lakosának érdekeit érintő, társadalmilag jelentős kérdéseket az ülésteremben a képviselőknek kell megoldaniuk, akiket felhatalmaztak ezen jogkörökkel, nem pedig a végrehajtó bizottságnak, amelynek nincs képviseleti funkciója, és nem vállal felelősséget a döntéseiért.

Mint kifejtették, az ehhez hasonló precedensek

korlátozzák a közösség alkotmányos önkormányzati jogait, és támadást jelentenek a demokrácia alapelvei ellen, ami egy modern európai országban elfogadhatatlan.

Megosztó vélemények

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának döntését. Mint mondta, sajnálatos, hogy egy háború kellős közepén Munkács város vezetése számára az a legfontosabb, hogy lebontsa a helyi, valamint a kárpátaljai magyarság egyik kiemelt jelképének számító műemléket, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint fölösleges provokáció történt. Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója a turulszobor eltávolításával kapcsolatban azt mondta, a kárpátaljai közvélemény jól vizsgázott ebben a megosztó helyzetben. Viktor Baloga, az egyik, magyarellenes kirohanásairól ismert ukrán parlamenti képviselő pedig a héten ismét elmondta, hogy miért kellett eltávolítani a turulmadarat a munkácsi várból.

Rovatok