Index Vakbarát Hírportál

Még ma délelőtt kinevezi az új brit miniszterelnököt III. Károly király

2022. október 25., kedd 12:21

III. Károly király kedden hivatalosan is miniszterelnökké nevezi ki Rishi Sunakot − 50 nappal azután, hogy a néhai királynő jóváhagyta Liz Truss miniszterelnöki megbízatását.

Csütörtök délelőtt a brit uralkodó a Buckingham-palotában fogadja Rishi Sunakot, aki 42 évesen az eddigi legfiatalabb brit miniszterelnök lesz − írta meg a Daily Mail. Október 25-én, kedd délelőtt hivatalosan is távozott a brit miniszterelnöki tisztségből Liz Truss, akinek lemondását III. Károly király kedden a Buckingham-palota bejelentése szerint formálisan elfogadta.

Hamarosan beszédet mond

A Buckingham-palota hamarosan közleményt fog kiadni, amelyben megerősíti, hogy Károly „felkérte őt egy új kormány megalakítására”, azaz Rishi Sunakot. Ez lesz az első alkalom az új király uralkodása alatt, hogy miniszterelnököt kér fel a kormányalakításra.

Az új miniszterelnök ezután a miniszterelnöki hivatal előtt fogja elmondani a nemzethez intézett első beszédét, majd nekilát kormánya megalakításának.

 A kormányzó Konzervatív Párt vezetői tisztségéről Truss múlt csütörtökön mondott le, miután szeptember végén előterjesztett adócsökkentési programja – amelynek finanszírozási hátterét a piaci szereplők nem látták biztosítottnak – hatalmas piaci felfordulást kavart, és ennek nyomán az alsóházi tory frakció jelentős része Truss ellen fordult. Távozása a Konzervatív Párt éléről miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti. Truss ugyanakkor egészen addig a pillanatig ellátta a kormányfői teendőket, amíg III. Károly kedden, a londoni Buckingham-palotában formálisan elfogadta lemondását.

(Borítókép: III. Károly 2022. október 17-én. Fotó: Jane Barlow / POOL / AFP)

Rovatok