Index Vakbarát Hírportál

Négynapos körútra indul Szijjártó Péter

2022. október 25., kedd 09:08

Négynapos, három kontinenst érintő körútra indul Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető Európából az Egyesült Államokba, onnan Dél-Amerikába, majd újra az Egyesült Államokba utazik, mielőtt szombat hajnalban visszatér Magyarországra.

Több mint 41 óra a levegőben, és 31 ezernél is több kilométert tesz meg a külügyminiszter a négynapos, három kontinenst érintő körútján – erről hivatalos Facebook-oldalán számolt be Szijjártó Péter.

A tárcavezető kedden Luxembourgban, az Európai Unió energiaminisztereinek találkozóján vesz részt, ahol szerinte „komoly éberségre lesz szükség, nehogy az Európai Tanács iránymutatásával ellentétes döntések szülessenek”. 

Ezt követően kedd délután az Egyesült Államokba repül, ahol szerdán az Atomenergia csúcstalálkozót tartják Washingtonban. Onnan csütörtökön Dél-Amerikába utazik, hogy Buenos Airesben részt vegyen az EU–Latin-Amerika külügyminiszteri értekezleten. Végül pénteken New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanács ülésén zárja körútját.

A külügyminiszter legutóbb Cipruson tárgyalt kollégájával, Joannisz Kaszulidesszel, amely után közös sajtótájékoztatójukon arról beszélt, hogy az európai energiaellátási válság megoldásához a szankciók és ársapkák helyett új források bevonására, új szállítási útvonalak építésére lenne szükség.

Rovatok