Index Vakbarát Hírportál

Újabb ballisztikus rakétákat lőtt ki Észak-Korea Japán felé

2022. október 28., péntek 07:07

Észak-Korea újabb, egyelőre azonosítatlan ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger irányába – közölte pénteken a dél-koreai hadsereg. A szöuli katonaság további részleteket nem árult el.

Az újabb fegyverkísérletet a kommunista ország közvetlenül azt követően hajtotta végre, hogy találkozott a japán, az amerikai és a dél-koreai külügyminiszter-helyettes, és megállapodtak abban, hogy megerősítik elrettentő erejüket a térségben.

Megállapodtunk, hogy megerősítjük együttműködésünket, hogy Észak-Korea azonnal hagyjon fel minden illegális tevékenységgel, és térjen vissza a nukleáris leszerelési tárgyalásokhoz

– közölte a dél-koreai miniszterhelyettes, Cso Hjun Dong. A politikus világossá tette, hogy a három ország korábban nem látott erejű választ fog adni, ha Észak-Korea újabb kísérleti atomrobbantást hajt végre.

Szöul és Washington is többször figyelmeztetett az elmúlt hetekben, hogy Észak-Korea minden valószínűség szerint arra készül, hogy végrehajtsa hetedik kísérleti atomrobbantását. Phenjan legutóbb 5 évvel ezelőtt robbantott atombombát, ami már a hatodik ilyen teszt volt.

Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes szerint minden ilyen lépés veszélyes és súlyosan destabilizáló hatású, s felszólította Észak-Koreát, hogy tartózkodjon mindenfajta provokációtól.

Rovatok