Index Vakbarát Hírportál

Erdőtüzek pusztítanak Spanyolországban

2022. október 28., péntek 19:30

Több tucat erdőtűz tört ki Spanyolország északi részén, miután egy nappal korábban a szokatlanul magas átlaghőmérséklet már elérte a harminc Celsius-fokot.

Baszkföldön, Asztúriában és Kantabriában körülbelül negyven tűzről számoltak be – jelentették a regionális segélyszolgálatok. Az idei október lehet a legmelegebb az eddigiek közül, ezzel megdöntve a rekordokat – közölte csütörtökön a spanyol nemzeti meteorológiai ügynökség, az AEMET, hozzátéve, hogy eddig a hónap minden napján melegebb volt, mint az ilyenkor várható normál hőmérséklet.

Az Euskalmet baszk meteorológiai ügynökség csütörtökön minden területre figyelmeztetést adott ki a tűzveszély miatt, területtől függően mérsékeltet vagy magasat.

Ma narancssárga riasztás van érvényben, és szombaton, illetve is vasárnap is marad a narancssárga figyelmeztetés az erdőtüzek miatt

– közölte Jon Sanchez tűzoltó a Reuters hírügynökséggel, miközben épp szünetet tartott az oltásban Sopelanában. A kormány adatai szerint az idei évben pusztított a legtöbb erdőtűz Spanyolországban: összesen 260 ezer hektárt pusztítottak el a lángok. 

Nyáron egész Európában brutális erdőtüzek pusztítottak a hőhullámok miatt.

Rovatok