Index Vakbarát Hírportál

Térképen mutatjuk az Európa-szerte tomboló erdőtüzeket

2022. augusztus 1., hétfő 13:00

Az erdőtüzek a kontinensen pusztító pokoli meleg és szárazság miatt egyre gyakoribbá váltak az idén nyáron, érintve Európa minden részét. Mutatjuk, hol okozták a legnagyobb károkat.

Több európai országban, köztük Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és hazánkban is küzdenek a tűzoltók a több tízezer hektáron tomboló erdőtüzekkel, miközben soha nem látott szárazság tombol az egész kontinensen.

Görögország

Az Indexen is beszámoltunk róla, hogy június elején Athén közelében erdőtüzek pusztítottak, a lángok pedig több mint hét órán át tomboltak a környéken, ahol házakat és gépkocsikat is megrongáltak.

Július elejére egy hét leforgása alatt 378 erdőtűzről számoltak be az ország területén, ami a hónap közepére további száz esettel bővült. Görögország európai segítséget kapott, hat országból több mint kétszáz tűzoltó segítette az oltási munkálatokat.

Július második felében Athéntól északra, Leszbosz szigetén a hegyi erdőkben keletkeztek tüzek az egyik nyaralóhely tengerparti házai között.

Franciaország

A nyár elején vörös riasztást adtak ki Franciaországban, ahol több melegrekord is megdőlt, néhány nappal korábban pedig fenyőerdők égtek az ország déli részén. A helyszínen több száz tűzoltó küzdött a lángba borult erdővel.

Franciaországban több mint 16 ezer embert evakuáltak lakhelyükről a délnyugaton pusztító erdőtüzek miatt, Teste-de-Buch és Landiras térségében terjedtek el.

Vasárnap 250 hektár fenyőerdő vált lángok martalékává, ahol mintegy háromszáz tűzoltó küzdött a lángok megfékezéséért, közülük négyen meg is sérültek.

Olaszország

Július közepén Toscanában, Szicíliában, Szardínián és Bibione környékén is pusztítottak a lángok, az észak-olasz üdülővárosban több turista is a tengerbe menekült a pusztító tűz elől.

Július második felében soha nem látott nagyságú erdőtűz tombolt a szlovén–olasz határnál, Karsztvidéken, ahol kétezer hektáron égett egy erdő.

Spanyolország

Spanyolországban az állami meteorológiai hivatal szinte egész nyáron országos szintű, különböző fokozatú riasztást tartott fent, hiszen egyes régiókban akár a 44 fokos hőmérséklet sem volt elképzelhetetlen.

A kontinensen eddig a legtöbb erdőtűz Spanyolországban volt, az év első hét hónapjában több mint 197 ezer hektár (csaknem 2 ezer négyzetkilométer) erdő vált a lángok martalékává, több mint a 2012-es rekordév egészében, amikor 189 ezer hektárt erdő égett le. Az erdőtüzek miatt ezreket kellett kitelepíteni, lakóházak, üzletek és üzemek tucatjai, állatok sokasága vált a lángok martalékává.

A Kasztília és León északnyugati régiójában tomboló erdőtűz súlyosan megsebesített egy 50-es éveiben járó férfit, akik a tűz elől menekültek.

Magyarország

Az ország jelentős részén forróság van, az aszály pedig a magyar területeken is hatalmas pusztításokat végzett. Július elején arról számoltunk be, hogy nagyjából 100 hektáron égett a fenyőerdő a Bükkben, Miskolc külterületén a Lillafüred és Jávorkút közötti részen.

A hónap közepén Izsák és Soltszentimre közötti erdős területről érkezett jelentés, ahol mintegy 50 hektáron pusztított a tűz, a katasztrófának pedig halálos áldozata is volt.

Július második részében Kiskunhalason jelentették, hogy nagy területen ég az erdő, ami tanyákat is veszélyeztetett. A napokig tartó tüzet tizenhét településről több mint száz tűzoltó igyekezett megfékezni.

(Borítókép: Egy tűzoltó helikopter oltja a tüzet Athén közelében 2022. július 20-án. Fotó: Louiza Vradi / Reuters)

Rovatok