Index Vakbarát Hírportál

Hírszerzők szerint általános iskolai színvonalat képvisel a magyarországi amerikai nagykövetség

2022. október 28., péntek 13:30

A Biden-kormányzat az amerikai értékek rovására erőlteti rá a világra a woke-ideológiát.

Az amerikai kultúra exportja régóta az ország hatalmának egyik legnagyobb, nem az erőszakon alapuló értéke. De ahelyett, hogy ezt a nyugati értékek és az amerikai érdekek megerősítésére használná, a Biden-kormányzat a woke-ideológiát hirdeti. A külpolitikai következmények katasztrofálisak lehetnek − írja a The Wall Street Journalban megjelent közös véleménycikkében John Ratcliffe, az Egyesült Államok hírszerzésének volt igazgatója, és Cliff Sims, a hírszerzés volt stratégiai és kommunikációs igazgatóhelyettese.  

A „sokszínűség és a kisebbségek befogadásának előmozdítása” érdekében az amerikai Külügyminisztérium kulturális támogatásaival „transzvesztita színházi előadásokat” finanszíroz Ecuadorban. A támogatások célja a hivatalos dokumentumok szerint

az amerikai külpolitikai célok és célkitűzések megvalósításának támogatása, a nemzeti érdekek előmozdítása és a nemzetbiztonság erősítése.

Nem tisztázott, hogy a transzvesztita-előadások hogyan növelik az amerikai nemzetbiztonságot vagy mozdítják elő az ország érdekeit − arról nem is beszélve, hogy miért kellene az amerikai adókból fizetni mindezt. Eközben egy kínai konzorcium ellenőrzi Ecuador két legnagyobb rézbányáját. Sok jót tesz a dragszínház, amikor nem találnak elég rezet az alapvető ipari munkához − írják a szerzők. 

Ahogy fogalmaznak,

a diplomáciai idiotizmus eme pillanata szépen párosul a Biden-kormányzat ez év elején benyújtott kérelmével, amelyben 2,6 milliárd dollárt (1070 milliárd forintot) kért a »nemek közötti egyenlőség és egyenjogúság« formájában a világba exportálandó woke-ideológiára.

A magyar nagykövetség az általános iskolások szintjén van

A szerzők azt is a külügyminisztérium „woke-értékrenddel szembeni megalázkodásának” egyik példájának tekintik, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége egy „Ki mondta?” kvízt tett ki a Twitterre, melyben a magyarokat arra kérték, hogy találják ki különböző kijelentésekről, hogy azokat Vlagyimir Putyin vagy egy magyar politikus mondta-e.

Egy „egyenesen barbár ideológia hódít” − kezdődik az egyik idézet −, „amely az amerikai egyetemekről ered, és amely tagadja mindazokat az értékeket, amelyeket az emberiség létrehozott”. Ezt az „állítólagosan aljas kijelentést”, amellyel az írók szerint sok amerikai egyetértene, Magyarország miniszterelnök-helyettese mondta − ez pedig „egy olyan gondolatbűn, amely az amerikai nagykövetség szerint egy globális páriával teszi őt egyenlővé”.

Ezek Ratcliffe és Sims szerint általános iskolai bohózatok, nem pedig az amerikai hatalom kivetítései. Ha az Egyesült Államoknak problémái vannak külföldi vezetőkkel, akkor felnőtt diplomáciai úton kell kezelnie őket. Ehelyett a diplomáciai erőfeszítéseiket Biden elnök, „egy önjelölt külpolitikai szakértő” alatt úgy lehetne összefoglalni, hogy „akit nem szeretünk, az Putyin”.

Magyarország katonai erők telepítésével erősítette meg a NATO keleti szárnyát, miután Oroszország megszállta Ukrajnát, és idén ukrán menekültek tömegeit fogadta be. De ahelyett, hogy arra bátorítaná Magyarországot, hogy folytassa ezen erőfeszítések megerősítését, a Biden-kormányzat nevetségessé teszi vezetőit, amiért jogosan idegenkednek az amerikai egyetemek woke-ideológiájától − fogalmaznak.

A Trump-kormányzat idején Sims megkérdezte az Öt Szem Szövetség egyik nagykövetét (az Öt Szem egy hírszerzési együttműködési csoport, amelynek tagjai Ausztrália, Kanada, az Egyesült Királyság, Új-Zéland és az Egyesült Államok − a szerk.), hogy miért bízik abban, hogy országa a növekvő kínai agresszióval szemben is az Egyesült Államok mellett marad. Ő annyit válaszolt: az értékek miatt.

A woke-ideológia csak összezavarja a szövetségeseket

A szerzők szerint a woke-ideológia frusztrálja és összezavarja a szövetségeseket, és aláássa az Egyesült Államok erejét azzal, hogy éppen azokat az értékeket támadja, amelyekre Amerika épül. Ahhoz, hogy visszaszerezzék Amerika szerepét a világban, példát kell mutatniuk. Az amerikai külpolitikának olyan erős erkölcsi maggal kell rendelkeznie, mint az amerikai népnek. Vezetőiknek meg kell érteniük, hogy külföldi erejük a legjobb otthoni hagyományaikból ered − az erős családokból, hazaszeretetből, kitartásból és elszántságból, valamint olyan hadseregből, amelyre a katonáik és polgáraik büszkék lehetnek.

A Trump-kormányzat alatt nemzetbiztonsági stratégiájuk az „elvi realizmus” értékeire összpontosított, elismerve, hogy „az amerikai életmódot nem lehet másokra kényszeríteni”, de azt állítva, hogy „az amerikai elvek előmozdítása terjeszti a békét és a jólétet”. Ezek az amerikai elvek magukban foglalták a nemzeti szuverenitás tiszteletben tartását, a globális verseny és az amerikai képességek korlátainak reális szemléletét, valamint „Amerika azon képességébe vetett teljes bizalmat, hogy a világ jó ereje legyen”.

A szerzők szerint Amerika hagyományai tették kultúrájukat irigylésre méltóvá a világ számára. Emellett segítettek az Egyesült Államoknak szövetségeket kötni, és szükség esetén háborúkat nyerni. Az olyan ideológiáknak való behódolás, mint például a drag show-k, csak elűzik a szövetségeseket. Itt az ideje, hogy abbahagyják a „romboló woke-ideológia ráerőltetését” a világ többi részére, és visszahozzák a józanságot az amerikai diplomáciába − írják. 

(Borítókép: Marjai János / MTI)

Rovatok