Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin: Szeretik és elismerik a magyarokat Kanadában

2022. október 30., vasárnap 12:49

A magyarokat szeretik és elismerik Kanada Ontario tartományában, az itteni magyar közösség pedig ugyanúgy számíthat Magyarországra, mint Kanadára − jelentette ki a köztársasági elnök szombaton Torontóban, ahol részt vett a magyar örökség hónapjának záróestéjén.

Novák Katalin hangsúlyozta, egyszerre lehetséges száz százalékban magyarként és száz százalékban kanadaiként élni, és a helyi magyar közösség tagjainak címezve szavait kijelentette, hogy száz százalékban tartja magát a Magyarországon élő magyarok elnökének és egyben a kanadai magyarok elnökének is. Kötelességének nevezte, hogy tudjon róluk, törődjön velük, és büszke legyen rájuk. Biztosította hallgatóságát arról, hogy amiként az ontariói magyarok számíthatnak a tartományra és Kanadára, ugyanúgy számíthatnak Magyarországra és államfőjére is − írta meg az MTI.

Elmondta, államfői időszakának kezdetén elkötelezte magát, hogy azért dolgozik majd, hogy a magyarokat jobban értsék és elismerjék a világban; utazásai során a nemzetközi partnereknek is szeretne egy valósághűbb képet bemutatni Magyarországról.

Megtiszteltetésnek nevezte, hogy Kanadában Ontario tartomány parlamentje úgy döntött, minden október a magyar örökség hónapja, ami óriási tisztelet az itt élő magyar családok számára, egyben minden magyar, különösen 1956 hősei előtt.

Az államfő Karikó Katalinnal is találkozott

Novák Katalin azt mondta, október különleges hónap a magyarok számára, a „szabadság hónapja”, amikor a magyarok ünneplik a nagyszerű magyarok tetteit, akik elnyerték a világ elismerését, de a világ nem volt elég bátor ahhoz, hogy segítséget nyújtson az 1956 októberében Budapesten elkezdett forradalom befejezéséhez.

Hatvanhat évvel ezelőtt a magyaroknak elegük lett a terrorból, a marxizmus doktrínájából és az életük minden területére betolakodó zsarnokságból

− fűzte hozzá.

Kiemelte azt is, 2022 különleges év abból a szempontból, hogy a forradalom óta eltelt 66 év fele az elnyomó rezsim alatt telt, a másik fele viszont már szabadságban, és a magyarok örökre ragaszkodnak szabadságukhoz.

Novák Katalin kanadai látogatásának első hivatalos napján, pénteken találkozott a Torontóban tartózkodó kutatóval, Karikó Katalinnal, aki csütörtökön megkapta Kanada egyik legrangosabb orvosbiológiai kitüntetését, a Gairdner-díjat. A találkozóról a köztársasági elnök a közösségi médiában a többi között azt írta, jó volt hallani, hogy Karikó Katalin számára is milyen fontos a család, valamint a kutató által elért eredményekre utalva megjegyezte, „büszkék lehetünk arra, hogy egy magyar édesanya ma a követendő példa sok kislány és fiatal női kutató számára”.

Rovatok